От БАХ съобщиха за умартвени животни заради повторна поява на бруцелоза във ферма

Умъртвиха 35 свине, четири овце и две кучета във фермата на Явор Бошикьов в с. Вуково, община Бобошево, където откриха за втори път бруцелоза. От Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ съобщават още, че се извършва дезинфекция на обекта, в който са отглеждани заразените животни, и на инвентара, с който са боравили стопаните. Взети са кръвни проби от пастирите, собственика на фермата и семейството му. Ветеринари търсят откъде се е появила отново бруцелозата във фермата на  Бошикьов, след като през септември миналата година бяха умъртвени 16 овце, на които кръвната проба е отчела наличие на бруцелоза, болест, която е опасна и за здравето на хората. Участници в евтаназирането на животните съобщиха, че в стадото се е появила овца, която била изчезнала преди 6 месеца, когато бе открито предишното заразяване.

Както “Струма” писа, тогава се твърдеше, че една от заразените овце е останала някъде по полето. Тогава животното беше издирвано, но не беше открито и беше прието от органите, че е умряло. Фермерът  Бошикьов не могъл да даде адекватно обяснение откъде се е появила овцата. Тя е била умъртвена впоследствие с още две овце и две кучета.

При възникването на заразата във въпросната ферма през септември се наложи полицията в Бобошево да издирва всички пастири, отглеждали заболелите животни. Един от тях забягна в Радомирско, за да не даде кръвна проба. Тогава не стана ясно дали всички пастири са открити и дали са им взети  проби за наличие на бруцелоза.

Вчера областната управа в Кюстендил свика епизоотичната комисия за решаване на проблема с бруцелозата.

Преди няколко години заради огнище в община Рила бяха умъртвени стотици глави добитък.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене