На Трети март – всички заедно в теснолинейката

И тази година Кристиан Ваклинов и неговите приятели ни канят заедно да посрещнем националния празник на страната по подобаващ начин.

В следобедния блок на Радио Благоевград на 26 февруари, Кристиан отправи поканата си да се включим в патриотичния маршрут. Пред водещата, Бойка Браткова, той припомни как се е породила идеята за популяризирането на една от най-интересните забележителности в Европа, свързана с теснолинейката Септември – Добринище.

На Трети март теснолинейният влак „Родопи“ ще премине по традиционния си, но в този ден и празничен маршрут. Стартът на пътуването е от гара Септември в 08:46 ч. След неговото пристигане на гара Якоруда пътуващите с композицията ще могат да се включат в шествието до центъра на града, където ще могат да се насладят на тържествена програма  по повод националния ни празник.

Теснолинейната линия по маршрута Септември – Добринище е включена в списъка с най-интересните железопътни линии в Европа, публикуван в Пътеводителя за Европейските железопътни разписания, издаден от германските железници (DB). Средната скорост, развивана от теснолинейната композиция по маршрута, е 40 км/ч. Линията преминава през множество живописни кътчета с многобройни тунели и мостове. По трасето се намира гара Аврамово, най-високо разположената гара на Балканския полуостров – на 1267 м надморска височина.

Железопътната линия е с междурелсие 760 мм и дължина около 125 км. Започва от Горнотракийската низина, преминава през Западните Родопи и Аврамовата седловина (разделяща Рила и Родопите) и достига Разложкото поле в подножието на Пирин.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене