Гоце Делчев: ново ловно поле

ДВЕ НАПЪЛНО независими едно от друго събития за шампионата в планинските изкачвания се случват на 6 януари 2019 г. В този ден сайтът с новините в българския автомобилен спорт RallyXpress публикува анализа Задава се брутална промяна в географията на планинските? (виж ТУК).

Точно по същото време в офиса на софийския Дунев Рейсинг печатат и подготвят документите за предстоящия управителен съвет на БФАС, с които отбора на именития пилот Румен Дунев (на снимката) предлага организирането на второто по дата и петото в скромния до този момент „каре-календар“ планинско изкачване в Гоце Делчев.

„Безспорно вярно твърдение за промяната на географията на планинските [изкачвания] – категорично потвърди тезата на RallyXpress тимовият шеф на екипа Румен Дунев в разговор днес надвечер. – Нещо повече – това е територия, на която автомобилния спорт не е стъпвал.“

Гоце Делчев: ново ловно поле в планинския шампионат '19

снимки за rallyxpress: дунев рейсинг
ОТ ПТИЧИ ПОГЛЕД… Пистата на бъдещето планинско състезание край Гоце Делчев, видяно на картата – от табелата за края на града до с. Добротино – 4300 метра спортно девствено трасе.

Така очакванията за промяна на локациите в най-силно прогресиралият за последните десетина сезона шампионат, се оказаха изпреварени от отбора на бяло-зелените.

В интерес на коректността обаче трябва да се каже веднага, че планинско Гоце Делчев е било подготвяно доста по-рано, след като навигаторът на Дунев – Христо Христов (Румен Дунев: „Той има добри връзки в региона“) още в късната есен е обходил няколко възможни трасета.

„Тръгнахме [за Гоце Делчев] навръх Нова година – 31 декември и по обяд дори ни прие кметът г-н Владимир Москов – обяснява тимовият бос на Дунев Рейсинг. – Дори не съм и очаквал подобен ентусиазъм, с който се прие идеята за състезание, при това то да не е еднократно организирано. Защото е ясно, че без помощта на общината няма как да стане…“

Предисторията на този старт е във времето, когато състезания от планинското често попадат под критиките на пилоти от Дунев Рейсинг, направени в разговорите в клуба.

„Казах им, че никога не са правили състезание, за да видят как става това, за да могат да оценят организацията по един или друг начин – връща лентата назад Румен Дунев. – Тогава им предложиш да направи състезание, което да е образецът.“

Новогодишното пътуване до Гоце Делчев се оказва изключително добро не само заради неподозираната подкрепа от градските власи, но и защото от няколкото варианта на Ицо Христов, двамата се спират на трасе, което е без една едничка кръпка, а 85% от него е покрито с мантинели.

До датата на прощъпулника на планинско Гоце Делчев към сегашните обезопасителни ленти ще бъдат прибавени още 100 метра и така 4300-метровата дистанция ще бъде покрита от старта до финала.

2019 GOZ Start 002

2019 GOZ Final 003

ОТ СТАРТА ДО ФИНАЛА… Денивелацията от старта на планинско Гоце Делчев (табелата на града, на снимката горе) до финала край Добротино (на снимката долу) е 238 м., което добре се вижда на двете скали.

Но както се знае в неврокопския регион автомобилизма няма голямо бензиново лоби, няма и своите многочислени фенове, няма традиции, няма и готови екипи, за да осигурят подобно начинание, не само като първо състезание и част от шампионата, но и амбициозно декларираното състезание с нов стандарт?

„Ще разчитаме на екипи от маршали и сигналисти от Благоевград, Шумен и Сливен, аз два дни няма да крача като рейс-директор, а още отсега това е човек, който е определен, определен е и секретариатът на състезанието, който е с голям опит, както и пресцентъра за журналистите, които ще поканим…“

Но Румен не би бил истински Дунев, ако не гледаше едновременно и напред:

Европейски поглед
откъм Дунев Рейсинг

АМБИЦИОЗНИЯТ проект на софийския клуб обаче не е състезание еднодневка, а Дунев Рейсинг е с твърдото намерение не само да го запази, но и да го развива в бъдеще. „Винаги съм се стремял пред колегите да съм най-добрият като пилот, сага ще положа всички усилия, за да направим възможно най-доброто състезание. И след година, две, три сезона – до погледнем към европейски шампионат или купа, онова, което ще е най-осъществимото…“

„Но към тези екипи [„наемниците“ маршали] ще бъдат прикрепени и местните фенове, за да започнем формирането на онези високо квалифицирани сигналисти, които да работят в следващите години.“

В сегашния широк вариант на програмата за планинско Гоце Делчев Дунев е планирал и специален курс за новобранците, като единствено остава да се уточни дали той ще е преди или след края на второто от първенството състезание.
Връщайки се кратко към тази напълно непозната 4300-метрова писта, Дунев почти натяква, че такова трасе, позволяващо не само добър обзор към голям процент от пътя, както и това, че заедно с всичко останало се комбинира и с добри места за зрителите, на практика у нас няма.

„Или има трасе, без възможности за публиката, или има места за публиката, но трасето не е достатъчно добро…“

Дунев обаче е най-горд с това, че по планинско Гоце Делчев реално вече се работи, след като обезопасителните гуми за старта са изпратени към града, а като цяло целият екип на Дунев Рейсинг, както и самия тимов лидер, инвестират време и лични средства, за да направят възможно екстрата към шампионата на планинарите.

2019 GOZ Kargo

КАРГО… Първите 400 гуми за обезопасяването на трасето на състезанието вече заминаха за Гоце Делчев.

СТРАТЕГИЯТА ЗА ЕДИН БЪДЕЩ СТАРТ, ОБЪРНАТА НАОПАКИ

ОБЯСНЯВАЙКИ намеренията за подготовката на планинско Гоце Делчев, Румен Дунев категорично сочи, че онова, което имат като схема всъщност е обърнатата наопаки традиция в устройването на надпреварите от националните шампионата.

„Ние няма да започнем да работим, както обикновено това се прави, от момента, в който се получат парите на спонсорите, а точно обратното.“

Днешните инвестиции, които клубът, неговият председател и всички от екипа на Дунев Рейсинг са направи, трябва да станат основата не само началото на планинско Гоце Делчев, а на възможността получените на следващия етап средства в процеса на работа да бъдат реинвестирани в състезанието: подобряване на инфраструктурата, разширяване на възможностите на и край трасето, обучението на маршали и прочее.

„Надявам се, че спонсорите ще видя, че имат интерес от реклама в едно състезание, което е подготвено по перфектния начин, както ние искаме да го направим – еталонно.“

2019 GOZ Panorama 001

ПАНОРАМНО… Една от гледните точки към 4300-етровото трасе на планинско Гоце Делчев показва добрите възможности публиката да вижда дълго време ездата на състезателите.

Вестник “ Топ Преса “

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене