БЗДП–Гоце Делчев и НЧ „Изгрев-1930“ откриха 4-я сезон на онлайн видеонаблюдението на щъркеловото гнездо в Баничан

Природозащитниците от гоцеделчевският клон на Българското здружение за опазване на птиците заедно с НЧ „Изгрев-1930“ в гоцеделчевското село  Баничан, днес дадохме началото на четвъртия сезон на онлайн видеонаблюдението на щъркеловото гнездо. Проектът бе спечелен през 2016г. по програма „Автентичен фолклор“ на Национален фонд „Култура“ към Министерство на културата, със заглавие: „Най-новата стара приказка – Културните символи на Баничан“, сподели за Топ Преса Димитър Попов председател на БЗДП- Гоце Делчев.

Това бе първата инсталирана видеокамера за онлайн наблюдение на щъркелово гнездо в България, която ще работи в Баничан за четвърти пореден сезон.

Освен, че заема важно място в българския фолклор и традиции, ние смятаме, че белият щъркел е от живите културни символи на Баничан. То е и селото с най-много щъркелови гнезда на територията на община Гоце Делчев, които са се увеличили двойно за период от 10 години.

Въпреки, че проектът беше с продължителност само една година, ние намерихме сили, време, желание и съмишленици, които да ни помогнат да продължим да наблюдаваме, записваме и показваме уникални моменти от живота на тези грациозни и полезни птици. От миналата година нашата камера е с нова позиция и сега фокусът е върху гнездото.

Това стана благодарение на Николай Славков, който безвъзмездно прекрои стойката на видеокамерата, за което изказваме нашите хиляди благодарности. Ангажираме вниманието на хората и по този начин се стремим да им покажем каква е нуждата от опазването на този не само грациозен и красив, но и много ценен, и полезен вид за българската природа. Безценен помощник на селскостопанските производители в борбата им срещу вредителите и др., обясни  още Димитър Попов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене