Русия, Украйна и ЕС не се споразумяха за газа

photo_verybig_851826 (1)

В Брюксел се проведе поредният кръг преговори между Украйна, Русия и ЕС за разрешаване на спорните газови въпроси.

Украинската делегация под ръководството на министъра на енергетиката Юрий Продан първа пристигнала в представителството на Баден-Вюртемберг в ЕС, където се състоя срещата.
Втора пристигна делегацията на Европейската комисия (ЕК) под председателството на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Руската делегация е пристигнала трета, предаде „Фокус“.

Малко след началото на срещата Гюнтер Йотингер повтори пред журналистите вече известните договорености между страните и изрази надежда, че докато се водят преговорите, няма да има прекъсвания на доставките на газ.

Министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан заяви пред журналисти преди началото на тристранните преговори, че Киев както и преди е готов да погаси дълговете си за доставен руски газ само след съгласуване на цените.

Позицията на Русия е напълно противоположна. Представител на руското министерство на енергетиката обяви готовност да започне обсъждания за възможни отстъпки от цената на газа за Украйна и отмяна на преминаването към предплащане само ако Киев потвърди намеренията си да погаси дълга. Става въпрос за погасяване на задълженията за ноември-декември в размер на 1,45 милиарда долара и съгласуване на графика за заплащане на газа, доставен през април – май на обща сума 3 милиарда долара.

На въпрос на журналисти ще потвърди ли погасяването на дълга, Юрий Продан отговори: „Само след като бъде потвърдена цената”.

По-рано той нееднократно заявяваше, че Киев счита за справедлива цената от 268,5 долара за 1000 кубически метра и е готов оперативно да погаси дълга, разчетен по тази цена.

Тристранните преговори по газовите въпроси между Украйна, Русия и ЕС продължиха дълго. След като срещата приключи, европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че преговорите за газа между Русия, Украйна и ЕС са отложени или за вторник вечер, или за сряда сутрин.

„Нашите украински и руски партньори трябва да се посъветват със своите правителства”, заяви Йотингер. Той отбеляза, че въпреки продължителните преговори, включващи въпросите за цените на газа, съществуващите договори и пазарната ситуация, страните все още оставят отворени въпроси и запазват различните си позиции.

Министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан заяви, че Русия е променила своята преговорна позиция по отношение механизма на възможно предоставяне на отстъпки на цената за газ за Украйна и е предложила да се формира отстъпка само за сметка на експортните тарифи за газ. По думите на Продан, Украйна не я устройва такъв вариант.

„Но това решение на руската страна може да бъде отменено във всеки един момент. Поради това ние не искаме да го приемаме и искаме да получим справедлива цена. Хубавото е, че преговорите ще бъдат продължени. Ако не бъдат постигнати споразумения, то ние ще разрешаваме отношенията си в Стокхолмския съд”, заяви Продан.

Русия от своя страна настоява за погасяване на газовите задължения на Украйна до 10 юни.

„Ние обсъждахме въпросите за изплащане на задълженията за доставения през ноември-декември газ в размер на 1,451 милиарда гривни в срок до 10 юни, както и за частично изплащане на задълженията за април-май в размер на 500 милиона долара”, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак.

Новак допълни, че по време на преговорите страните са обсъждали и въпроси, касаещи цените и последващите плащания за доставките за юни-юли както и че постигнатите на последните консултации договорености остават непроменени..

„Руската страна остава вярна на постигнатите споразумения и ние сме подготвили конструктивно предложение, което трябва да устрои заинтересованата страна. Бих искал да подчертая, че ние ще продължим преговорите”, добави Новак.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене