Без категория

Националния печат

печат

“Капитал Daily

Денят след спирането на „Южен поток“

От „пълна изненада“ до „нищо ново“ са коментарите, които последваха неделното съобщение на премиера Пламен Орешарски, че проектът „Южен поток“ се замразява, докато не бъдат изчистени забележките на Брюксел. Това стана след срещата му с трима американски сенатори, което предизвика спекулации за натиск от страна на САЩ. Докато от БСП посочиха, че са учудени от решението, ресорният министър не видя разминаване с досегашната позиция на правителството. Самият премиер запази мълчание пред медиите.

Национален парк „Българско Черноморие“ ще покрива над 52 хил. хектара

Собствениците на имоти, попадащи на територията на Национален парк „Българско Черноморие“, трябва да бъдат обезщетени. Това стана ясно от думите на директора на дирекция „Национална служба за защита на природата“ в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) Михаил Михайлов.

“Труд”

Спадът на износа се ускорява през април

Спадът на износа, който започна от началото на 2014 г., се ускорява. От януари до края на април българските фирми са изнесли продукция за 12,922 млрд. лв., което е с 1,121 млрд. лв., или с 8% по-малко спрямо същия период на 2013 г. Това показват данните на НСИ. През първите три месеца намалението беше с 6,9%.

“Сега”

Българските фирми бързо губят пазарите си зад граница

Един от основните мотори на българската икономика – износът, взе да гасне. Националният статистически институт обяви вчера, че през първите четири месеца на годината експортът на нашите фирми към държави извън ЕС се е сринал с 18.4% спрямо същия период на 2013 г. Само за април спадът е още по-жесток – изнесените стоки и услуги са с 22.4% по-малко от април 2013. През април България е изнесла с 3.5% по-малко стоки за страните от ЕС.

БСП е в шок и от решението на Орешарски за „Южен поток“

БСП отново изпадна в шок – този път от решението на премиера Пламен Орешарски еднолично да спре проекта за газопровода „Южен поток“ до изчистване на противоречията с ЕК. Решението бе обявено след срещата на премиера с трима сенатори от САЩ. Управляващата партия се оказа тотално неподготвена и вчера нейни представители даваха напълно противоречиви коментари – че нищо не е спряно или че премиерът се е объркал.

“24 часа”

Изборите в края на септември, говорили при президента

„Краят на септември – началото на октомври. Цитирам президента Росен Плевнелиев за датата на предсрочните избори.“ Това съобщи вчера лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков след среща на държавния глава с избраните за евродепутати.

“Стандарт”

Избори на 28 септември

Партиите се разбързаха с предсрочните избори за нов парламент. Почти сигурно те ще бъдат на 28 септември, неделя. За това настояват БСП и ГЕРБ макар и с различни мотиви.

“Козлодуй” работи поне още 25 години

АЕЦ „Козлодуй“ ще работи поне още 25 години. Това стана ясно от думите на Станислав Антипов, зам. генерален директор по външноикономическите дейности на „Росенергоатом“. Компанията заедно с френската EDF работи по удължаването на живота на блокове V и VI на Първа атомна. В момента блок Vима лиценз до 2017 г., а блок VI – до 2019 г. При удължаване на експлоатацията им с по 20 години това означава, че АЕЦ „Козлодуй“ има ресурс да произвежда ток още близо 25 години. Освен това при определени обстоятелства V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ биха могли да работят безопасно и 30 години след изтичането на сегашните им лицензи, стана ясно от думите на Антипов.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене