146 години от гибелта на Васил Левски почете обществеността в Гоце Делчев

Със специален литературен рецитал подготвен от ученици и посветен на живота и делото на  апостола на свободата, Васил Левски, започна вчера в късния следобед честването на тъжната, 146-годишнина от гибелта революционера. Между най-хубавите стихове посветени на Левски,  учениците четоха и части от богатата биография на Дякона. Традиционно, на вчерашната дата, почет към паметта на Левски, обществеността на Гоце Делчев отдаде на паметника на революционера в двора на историческия музей в града.

Да поднесат цветя и да сведат глави пред паметта на революционера, бяха зам. кмета на общината, Валери Сарандев и председателя на Общинския съвет, Ангел Гераксиев. От името на Светата Неврокопска митрополия, цветя пред паметника на апостола на свободата положи и  Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. Венци и цветя в знак на почит към паметта на дякона положиха още: местни представители на различни политически партии, не правителствени и обществени организации, пара военни формирования, ученици от трите основни и трите средни училища в града, както и много граждани.

Паметникът на Васил Левски в Гоце Делчев, издигнат пред общинския музей, е дело на местния скулптор Димитър Хаджиангелов, а инициативата за издигането му е на обществен съвет „Васил Левски“, през 2004 г. От тогава е и традицията в Гоце Делчев, всяка година, на 19. февруари  да се отдава почит към паметта на идеологът на борбите на българския народ за свобода.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене