Международен пещерен форум, проведоха през уикенда на хижа „Славянка“

В края на миналата седмица, при домакинството на пещерен клуб „Прилеп“ в гр. Гоце Делчев, на хижа „Славянка“, бе проведен „Втори пещерен форум „Неврокоп – 2019“. На път за „Славянка“, участникът във форума, световно известният зоолог и био спелеолог, Петър Берон, се срещна с кмета на община Гоце Делчев, Владимир Москов. Популярният учен и политик заяви, че с клуба на гоцеделчевските пещерняци отдавна поддържа приятелски връзки и изказа възхищението си от тяхната дейност. Кмета Москов от своя страна изказа личната си благодарност на Петър Берон за подпомагането на дейността на пещерен клуб „Прилеп“ в Гоце Делчев.

 

Форумът събра заедно ветераните и нови членове на клуб „Прилеп“ в една изключително полезна среща с членове на спелеоклуб „СХО Кавалас“ от гръцкия град Кавала. Целта на  спелеоложкия форум бе двата клуба да представят дейностите си, да обменят опит, както и взаимно да се информират за особеностите и характеристиките на пещерите в Западни Родопи, в неврокопския край и тези на Северна Гърция. Председателят на ПК „Прилеп“ в Гоце Делчев, Славей Кокошаров, припомни накратко историята на запознанството на двата клуба и съвместните експедиции на спелеолозите от двете страни.

 

Домакините на форума, пещерен клуб „Прилеп“ Гоце Делчев, представиха кратък документален филм за дейността на клуба през четиридесетте  години от съществуването му.  Незабравими експедиции от най-красивите и екстремни пещери на България. Изключително трудно, но с ентусиазъм са изследвани и проучване пещери в Башкирия, Узбекистан, Унгария, Румъния и други, където неврокопските пещерняци впечатлиха колегите си от домакинстващите страни. Припомнени бяха и другите, за съжаление вече закрити секции на клуба – леководолазно дело, парапланеризъм и мото-делтапланеризъм. Показани бяха и проявите на гоцеделчевския клуб който възстанови дейността си след няколко годишно прекъсване. Проникване на пещери в Северна Македония, съвместни експедиции с гръцките си приятели в пещерите „Мануилова дупка“ край с. Рибново и пещери в планината „Пангея“ – Северна Гърция. Участие в национален пещерен сбор в Карлуково и две експедиции до пещерите около Карлуково. Обучение на младите членове на клуба и редовни тренировки на скалите край местността „Момина кула“ и тези край с. Господинци, са част от работата на възстановения клуб. От своя страна, спелеолозите от „СХО Кавалас“, с мултимедийна прожекция на фотоси, презентираха своята дейност. Те запознаха българските си приятели с особеностите на пещерите в Северна Гърция които изследват и проучват. Гицтите не пропуснаха също и покажат и съвместната си работа с гоцеделчевските „прилепи“.

 

Голяма привилегия за форумът бе участието в деловата му работа и на световно известният зоолог и биоспелеолог, Петър Берон. Българският учен е изследовател на над 700 пещери по цял свят и е откривател на над 90 нови животински вида които носят неговото име. „Трябва да се знае, че тук в нашия край от света, както и на балканския полуостров е най-богатата част на пещерни животни от целия свят“, каза големият учен.

 

В края на деловата част на форума, ветеранът от ПК „Прилеп“, Мартин Дишлянов, поиска думата извън темата на форума. От името на българския клуб, той поднесе поздрави и подарък на Тасос Полихрониадис от кавалския клуб по повод рождения му ден. „Тук с вас, намерих едно второ семейство“, с нескрито вълнение и радост, сподели кир Полихрониадис.

 

Освен, че са „луди“ по екстремния спорт, пещерняците показаха, че умеят и екстремно да се веселят. В полунощ, купонът бе прекъснат в датата на новия ден, която се оказа рожденият ден на Златина Ковачева. С атрактивен маскарад, импровизирани танци и с много настроение, Златина получи израз на обич от приятелите си от двата клуба ….

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене