Кметът на Кресна Николай Георгиев: Успехът идва само при онзи, който го търси, а аз не съм спрял да търся вече четири години!

Ако в последните години сте имали път през Кресна и сте разговаряте с местните хора, непременно сте забелязали, че в поведението им има нещо различно, което не се среща другаде. Те са свободолюбиви и горди и сякаш са се научили да ценят по-добре своя принос за общото благосъстояние. Да, Кресна е различно място, наситено с история и легенди, а това прави моята задача още по-интересна. Предстои ми да интервюирам кмета на града, г-н Николай Георгиев, който само преди две години спечели призът „Кмет на гражданите“ на Република България за населени места до 20 000 души, а през миналата получи и призът за „Най-социален кмет“.

Докато прекосявам площада, за да вляза в общината, срещам случаен минувач и го питам доволен ли е от своя градоначалник? „Този път случихме на човек“, ми отговаря той и от погледа му разбирам, че ми казва изстрадана истина. „Случихме на човек“, повтарям си аз, за да осмисля по-добре казаното и решавам, че точно това ще бъде завръзката на моя бъдещ разговор с кмета Георгиев. Оказва се, че не политическата принадлежност, а човекът и неговите качества са нещото, на което обикновените хора залагат в своя избор.

– Г-н Георгиев, чувствате ли се успешен кмет ?

– Успехът, г-н Байрактарски идва само при онзи, който го търси, а аз не съм спрял да търся вече четири години възможности, за да променя живота на моите съграждани към по-добро. Не е лесно да си кмет на малка община в България, а още повече, ако не си част от управляващата партия. Не е нужно да си експерт, за да прозреш, че в политиката на Правителството към българските общини се прокрадва партийното начало и това води до диспропорции, които пречат на развитието на регионите. За един цял мандат на местната власт, в който на определени общини бяха дадени десетки и дори стотици милиони, до Кресна не достигна и лев, а всички знаят, че сме в тежко финансово положение и изпълняваме от години програма за финансова стабилизация. На колко скандали за десетки и стотици милиони станахме свидетели? Допуснаха се огромни грешки при усвояването на европейските фондове и бяха построени мегаломански проекти на места, в които няма никаква нужда и смисъл да бъдат строени, а тук, където потенциалът за развитие е огромен, системно сме подминавани. Не ме разбирайте погрешно, не търся извинение за пропуснати възможности, а просто констатирам очевидни факти. Ако в България работеше стройна система по вертикала в изпълнителната власт и имаше реални критерии за разпределение на бюджетния излишък, ние в Кресна можехме да се съизмерваме с най-добрите български общини. Знаете ли, че въпреки недоимъкът, ние сме единствената община в региона, а струва ми се и в България, в която има безплатна млечна кухня за деца до 3-годишна възраст ? Знаете ли, че за всеки от големите празници, по Коледа например, абсолютно всички наши пенсионери са почетени с внимание и грижа от администрацията и всички получават подкрепа, за да посрещнат достойно празника ! Всички, без да ги дели по това, кой каква пенсия взема. Ние, бедната община Кресна.

– Вземам повод от последните Ви думи, за да ви кажа, че на площада попитах един Ваш съгражданин доволен ли е от вас и той ми отговори: „Този път случихме на човек“. Как тълкувате тези думи ?

– Благодаря му за тези думи, защото те са истинската причина да продължавам да стискам зъби и да се боря за моите съграждани. Знаете ли, ние сме свободолюбиви, открити и честни хора и вероятно дължим тези качества на нашите предци, запалили бунта на Кресненско-Разложката епопея. Миналата година чествахме 140-годишнина и въпреки че българското правителство остана нямо и глухо за честванията, ние направихме така, че цяла България се включи в тях. Впрочем, не за това ми е думата, а за фактът, че винаги съм стоял близо до моите съграждани и се гордея с това. Така беше, когато в пика на бежанската криза като един се изправихме срещу намерението да превърнат Кресна в бежански лагер. Така беше през 2016 г., когато повече от 3 000 ръце се протегнаха на площада, за да заявят, че ние имаме право да управляваме самостоятелно нашето ВиК дружество и не щем асоциация. Знаете ли, че в същия ден при мен имаше хора, които ме притискаха за обратното. Хора, които стоят много високо в йерархията на властта. Така беше и когато в края на лятото на 2017 г. ни изоставиха да се оправяме сами с щетите от огромния пожар в Пирин. Помните ли ужаса от онези дни ? Аз винаги ще остана верен на моята клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от община Кресна и да работя за тяхното благоденствие.“, защото моята сила произтича от доверието на моите съграждани. Да ги предам, означава да залича себе си.

– Много силни думи, г-н Георгиев, случвало ли ви се наистина да се изправите пред такъв избор ?

– Да, многократно, веднъж дори го напомнях на моите колеги от областта в открито писмо.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене