П О З И Ц И Я НА АБВ-МЛАДЕЖИ ПО ПРОМЕНИТЕ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

Вчера, след спорен дебат, продължил до късно вечерта, част от народните представители гласуваха и приеха на второ четене фактическото премахване на преференциалния вот и провеждането на избори с Централна избирателна комисия, която е с изтекъл мандат и е фактически нелегитимна.

Управляващото мнозинство, противно на общественото мнение, унищожи  всеки мажоритарен елемент в Изборния кодекс. Аргументът на новата коалиция ГЕРБ-ДПС е крещящ – „Защо някой трябва да размества листата“, казва Хамид Хамид от ДПС. Отговорът е кристално ясен. Преференциите съществуват, за да не бъдат наредените на първите места в листите послушни „Калинки“ и подкупени лобисти тези, които определят бъдещето на страната. Но това, очевидно, не устройва настоящото слугинажно управление на територията на Република България. Да, територия, защото държавата следва да е функция на своите граждани и да се грижи за тях. С този порочен акт това Народно събрание не просто не се съобрази с над 2.5 млн. българи, които гласуваха на референдума за мажоритарен вот, а буквално се подигра с тях и унищожи единствените съществуващи наченки на избор на личности, а не на партийни апаратчици.

С отказа за избор на нова ЦИК пък, народните представители за пореден път погазват законите, които Народното събрание е приело. Провеждането на избори с нелегитимна избирателна комисия поражда единствено и само съмнения за възможни фалшификации на предстоящите избори. Освен това, липсата на изискване за образователен ценз на членовете на секционните избирателни комисии навежда на мисълта, че там трябва да са хора, които да „свършат дадена работа”, при която четенето и броенето не са от значение.

Ние от АБВ-Младежи призоваваме народните представители да се съобразят с исканията на българския народ. Апелираме и да се съобразяват със законите на Република България и незабавно да стартират процедура за избор на нова Централна избирателна комисия. В противен случай депутатите ще докажат, че това ще са последните издихания на един парламент, който е всякакъв друг, но не и български. В тази връзка, ние от АБВ-Младежи заставаме твърдо зад мнението си и сме готови да предприемем и да подкрепим всички законни методи за премахването на тези спорни поправки, в т.ч., президентско вето, сезиране на Конституционния съд, сезиране на Венецианската комисия и всички останали възможни мерки, които да доведат до съобразяването на законните ни с основните принципи на Конституцията, правото и най-вече с принципа на демокрацията – мнозинството на народа. А, както знаем, мнозинството пожела изборния вот да бъде мажоритарен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене