Поклон пред енорийски свещеник на Симитли

Шестима свещеници в съслужие отслужиха панихида в памет на енорийския свещеник на Симитли протойерей Борис Китанов Петров. Споменът за отец Борис се състоя на неговия гроб, намиращ се до апсидата на църквата „Рождество Богородично”. Пред гроба на отеца, отдал живота и здравето си за Симитли, глава сведоха боголюбиви отци от Неврокопската епархия, синът на свещеника Георги Китанов, роднини, съседи, членове на църковното настоятелство към храма, общественици и граждани на Симитли, заместник –кметът Евгения Георгиева, които са запазили и до днес спомена за добрия свещенослужител.

Тази година се отбелязват 90 години от освещаването на църква „Рождество Богородично” от Неврокопския митрополит Макарий. Подготвя се и документален сборник за протойерей Борис.

Днес, когато се навършват 21 години от смъртта на отеца, симитличани си спомниха с добро за него.

Отец Борис Китанов Петров умира на 13 февруари 1998 г.За активната му духовна, културна и обществена дейност свидетелства обширната кореспонденция, която е водил със Светия Синод, с Неврокопската митрополия, с местната светска управа, с училищните и читалищните власти. „Не престараване, издокарване или пълзене е това, а чиста любов и обич към служба, църква и народ. Това е точната и вярна дефиниция, която вярно и точно сочи пътя, по който съм вървял близо половин век”, пише към края на живота си духовникът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене