Исмаил Ходжа – феноменът от село Краище (Якоруда), който твори чудеса

Обикаляйки околността на Банско, попаднахме в село Краище, близо до Якоруда. Китно местенце с добронамерени и усмихнати българомохамедани. Разбрахме, че в селото живее и феноменът Исмаил Ходжа, за когото се разказва, че прави чудеса – лекува и помага на много хора. Именно този факт ни отведе при него – човека, когото посещават и обикновени хора и известни личности – певци, артисти, бизнесмени, политици.

Влязохме в двора на къщата му, чиято порта е денонощно отворена. Посрещна ни малка красива градина с нацъфтели уханни божури, непретенциозна къща и приветлива домакиня. Тя ни упъти към стаята, в която Исмаил Ходжа приема хората, дошли за помощ, като предупреди, че всеки е длъжен да си събуе обувките, защото иначе ще попречим на свещената книга.

За първи път в живота си се озовах лице в лице с ходжа, но това, което ме порази в този човек, бяха очите, излъчващи топлина и доброта, и онази невинност и чистота, която можем да видим само в погледа на малко дете. Исмаил Ходжа е на 84 години, приема хората легнал и така работи, въпреки че се радва на добро здраве.

Той разказа, че години наред е пътувал и живял в много държави, повечето от които мюсюлмански, но се върнал в България. Това е неговата родина и той милее за нея и за нейния народ, тук се чуства най-добре. „В моя дом – казва Исмаил Ходжа – мога да си откъсна домат от собствената си градина, който има неповторима сладост.“ С този простичък факт той изрази чистата си любов към България.

Попитах го с какво се гордее, а Исмаил Ходжа ми отговори скромно: „Най-вече с това, че доколкото мога, помагам на хората. Тук идват от цялата страна, затова на всички пожелавам живот и здраве.“

Исмаил Ходжа разказа, че без значение кое време е, откликва на всеки, дошъл в дома му. На въпроса дали не се уморява, отговаря: „Не, Господ ми помага да издържа и да бъда в полза на хората. Дошъл съм на тази земя да правя само добро.“

Попитах го кога държавата ни ще излезе от кризата, а той отговори простичко и непринудено: „Тогава, когато на власт дойде правителство, което не лъже народа, а работи за него. Лъжат ли, те всъщност не работят“. Това той каза в деня, в който новото правителство бе дошло на власт.
Исмаил Ходжа е наследил своите дарби и умения от баба си Али Кадън Ходжа, която е била най-известната лечителка и гадателка в тази част на България. От нея той се е научил да помага на хората със стари ислямски заклинания и молитви. Ходжата разваля магии, родови проклятия, негативни влияния, лекува над 24 болести, между които заекване, безплодие, диабет, детски неврози и др. Специалист е и по намиране на изчезнали хора и предмети. Исмаил Ходжа връща хората само ако са дошли от празно любопитство или с цел да правят някому зло.
„На всички желая само добро, и на лошите да им се сбъдне доброто, но да се поправят и да помагат на другите, а който няма, да му даде Господ да си има богатство, дечица, който каквото си е пожелал“.

С тези думи се разделихме с Исмаил Ходжа, с вярата, че утрешният ден ще ни донесе повече добро не само за нас самите, но и за целия народ.

Ралица Василева

Вестник “ Топ Преса“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене