И аптекарите от Гоце Делчев протестират с жълти жилетки

И аптекарите от Гоце Делчев  вчера облякоха жълти жилетки в знак на протест  срещу  вмененото им задължение   за въвеждане  на код върху опаковките  на лекарствата за борба с фалшификациите .  Искането е за отлагане и преосмисляне  въвеждането на системата тъй като от това ще пострадат   финансово малките аптеки  които могат да стигнат и до фалити, коментираха аптекари от Гоце Делчев .

Системата трябва да бъде внедрена до 9 февруари. За въвеждането ѝ обаче не са осигурени средства, а 80% не са готови да се включат в новата система.

Някой от аптекарите в Гоце Делчев които са по- наясно с въвеждането на новостите  бяха  категорични, че не са против системата за верификация, но настояват държавата да плати за въвеждането ѝ, защото по думите им в противен случай това ще доведе до фалити на малки и средни аптеки.

 

Иначе , информацията  е  ,че от  февруари се въвежда  код върху опаковките  на лекарствата за борба с фалшификациите и  фармацевтите -търговци на дребно е необходимо да си закупят четец, чиято стойност е между 180 и 200 лв. и еднократно да заплатят сумата от 50 лв. за свързване със системата.

От здравното министерство обявиха, че ще има 6-месечен гратисен период, в рамките на който няма да бъдат налагани санкции, ако системата не е въведена.

 

„На територията на страната функционират 3600 аптеки, като 2400 от тях имат договор с Националната здравноосигурителна каса, т.е. работят с компютри и специализиран софтуер. Тези търговци на дребно е необходимо единствено да си закупят четец, чиято стойност е между 180 и 200 лв. и еднократно да заплатят сумата от 50 лв. за свързване със системата. При тях не се изисква никакъв друг допълнителен ресурс.

 

За да работят останалите 1200 аптеки, най-малкото за да следят складовите си наличности, те също боравят с интернет и компютри, т.е. също трябва да си закупят единствено четец. Вярвам, че са единични случаите, при които аптека функционира без интернет и компютър. Ако има такива, при тях цената, която трябва да бъде заплатена за въвеждане на системата за верификация, е между 1500 и 2000 лв., еднократно.

Мисля ,че това в никакъв случай не е непосилна цена, а още повече, за този регламент магистър-фармацевтите са уведомени още от 2016 г.“,обясни  кязуса , здравния министър Кирил  Ананиев.

 

Той бе категоричен, че България трябва да спазва европейското законодателство и по никакъв начин не бива да бъде допускано българските граждани да бъдат лекувани с лекарства несертифицирани в Европейския съюз.

 

Протестиращите фармацевти на национално ниво  обаче настояват техни представители от Националната  аптечна камара да се срещнат с представители на здравното министерство, като в противен случай се заканват на 20 –ти  февруари  да затворят аптеките за един ден .

От Националната  аптечна камара пък заявяват  че:“Към днешна дата цари пълен законодателен и управленски хаос, който по всякакъв начин стимулира монополите в здравеопазването, урежда интересите на големите международни концерни-производители на лекарства в ущърб на българските аптеки и българските пациенти.

Ние сме против недомисленото въвеждане на четири нови мерки, без правителството и пряко финансово заинтересуваните от тях страни  да покрият разходите за тях и да се допитат до нас, като експерти, как е най-ефективният начин за въвеждането им“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене