Гръцки шофьор застава на подсъдимата скамейка за причинена смърт на пешеходец в близост до бензиностанция в Кресна

Окръжна прокуратура – Благоевград е предала на съд гръцкия гражданин Н. М. по обвинение за предизвикано от него пътно-транспортно произшествие – шофиране с превишена скорост в населено място, в резултат на което е загинал пешеходец .Извършеното престъпление от гръцкия гражданин е определено от съда по чл. 343, ал. 1, б. „в“, пр. 1, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от Наказателния кодекс.

На 20.08.2017 г. обвиняемият Н.М. управлявал лек автомобил „Рено“, в посока от гр. Серес, Гърция, за София. Заедно с него пътували съпругата му и трите му деца.

Около 21:15 ч. той се движел по главен път Е-79, наближил бензиностанция в Кресна където непосредствено до нея, както и на противоположната страна, имало изградени спирки със специално уширение.

По това време работещият наблизо Д.К. предприел пресичане на пътното платно.Той бил осветен от уличните лампи и осветлението на намиращата се наоколо каравана. Движещият се пред колата на обвиняемия друг автомобил намалил скоростта, за да пропусне пешеходеца. Въпреки това, мъжът се спрял в участъка на линията, ограничаваща двете ленти за движение, и изчакал преминаването на автомобила, след което продължил пресичането.
В същия момент гръцкия водач Н.М. шофирал със скорост 57 км/ч, като не видял своевременно пресичащия пътното платно Д.К.
Той изобщо не намалил скоростта на движението на управляваният от него лек автомобил ,дори не задействал спирачната система и не извършил аварийно спиране. Вследствие на това, пешеходецът бил ударен от автомобила на Н.М., като му била причинена тежка черепно-мозъчна травма. Поради тежестта на уврежданията, смъртта на пострадалия била неизбежна.
Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене