Облачността ще се разкъса и намалее до предимно слънчево в Западна и Централна България

Днес над Западна и Централна България облачността ще се разкъса и намалее до предимно слънчево, в източните райони ще се задържи значителна. Вятърът ще се ориентира от юг и ще е предимно слаб. Максималните температури ще са между 4° и 9°, в София – около 4°. Атмосферното налягане ще се задържи по-ниско от средното за месеца. Това сочи прогнозата за времето на дежурния синоптик Мартин Славчев в сайта на НИМХ.

Над Черноморието облачността ще е значителна, но само на отделни места в южните райони сутринта все още ще има превалявания. Към края на деня облачността ще се разкъса. Вятърът ще е до умерен от северозапад, в следобедните часове ще отслабне и ще се ориентира от юг. Максимални температури от 4 до 7 градуса. Температурата на морската вода е 6-7 градуса. Вълнението на морето най-често ще бъде 2 бала.

Над планините облачността от запад ще намалява и след обяд над повечето масиви ще е предимно слънчево. Ще духа умерен западен вятър, който до края на деня ще се ориентира от югозапад. Максимална температура на височина 1200 метра – около 4 градуса, на 2000 метра – около минус 2 градуса.

В началото на следващата седмица, с поток от югозапад, затоплянето ще продължи. В източната половина от страната ще се усили южният вятър и през следващите дни температурите там ще са високи: над 10 градуса, достигащи във вторник – сряда на места до 15 градуса; по-ниски ще остават в Западна България. Облачността постепенно ще се увеличи, в понеделник ще бъде предимно висока и средна, без валежи.

Във вторник отново ще има превалявания, предимно слаби и предимно от дъжд, в нощните часове по високите полета на Западна България и от сняг. По-малка е вероятността за валежи – в източните райони.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене