САМО В ТОП ПРЕСА! Два месеца фоайе „Ротонда” на МОН е територия на ученическото творчество на НПГ „Димитър Талев“ (ВИДЕО)

Датата 22 януари 2019 година се превърна в празник на театралите в НПГ „ Д. Талев”. Ръководството на училището, гимназистите, участвали в създаването на постановката „Корени и гранки”, и техните учители по български език и литература посетиха столицата по повод на откриване на фото изложба, посветена на 120-годишнината от рождението на Димитър Талев.

Излезлите сякаш от семейния албум на България черно-бели образи са запечатали най-съкровените и дълбоки чувства на героите. Драматизмът на фотоса е подсилен от цитати от романа „Железния светилник”. Така образ и слово си подават ръка,за да изградят една цялостна картина за една далечна тъмна епоха, в която се зараждат най- светите идеали на нашето Възраждане.

Изложбата бе открита тържествено от заместник-министъра г-жа Таня Михайлова в присъствието на министъра на образованието и науката г-н Красимир Вълчев, началникът на РУО Благоевград г-н Златанов, заместник-кмета на община „Изгрев“ г-н В. Петков, директори на дирекции, експерти. Думи на подкрепа и пожелания за бъдещи успехи учениците получиха от официалните лица, които с интерес разгледаха кадрите от спектакъла.

За младите актьори този поглед отстрани бе изключително вълнуващ и ценен. По-рано през деня специално внимание на творците от Неврокопска професионална гимназия отделиха и директорът на Театъра на българската армия г-н Мирослав Пашов и заместник –директорът Йордан Алексиев. С пожелание за много вдъхновение учениците получиха актуалния афиш с автографи на актьорите, играещи в постановката „Железният светилник”, знакови имена като Васил Михайлов, Георги Кадурин, Стойко Пеев, Явор Бахаров… Надникването в гримьорните, в перукерските и шивашките ателиета, стъпването на професионална сцена провокира играта на въображението.

Разходката из потайностите на театъра бе придружена от увлекателния разказ за творческия процес около създаването на един спектакъл. Две знакови срещи, които дават самочувствие и зареждат с увереност, че творческият екипа от НПГ „Димитър Талев” е намерил верния път за разнообразяване и духовно обогатяване на учебния процес.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене