ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ! Байрактарски на 40-години: Получих всичко, което исках от живота. Сега искам да ме оставите на мира, за да му се наслаждавам!

Методи Байрактарски зам.-председател на редакционния съвет на Топ Преса

Благоевградският шеф на Топ Преса става на 40-години тази неделя. Методи Байрактарски – Айс е един от пионерите на българския Хип-Хоп. Започва да се занимава с Рап музика и Хип-Хоп танци, през 1991 год. повлиян от своите идоли Vanilla Ice и M.C. Hammer. Айс е първият български солов рап изпълнител. По това време в родния Хип-Хоп прохождат, няколко групи: AVI MC, Рап Нация, Dynamic… Зимата на 1991 год. Айс записва първото си парче “Ежедневие”, в което се засягат проблемите в училище, които си имал младият рапър особено след промените, които прави с външността си. По онова време в малкият Благоевград да се носят широки и шарени гащеризони, кецове в различен цвят (червен и черен) да имаш изрусен перчем и обеци, не било особено одобрявано от старите комунистически даскали. През 1995 год. Айс записва скандалното парче “Ден След Ден” (албум “До Крайна Степен”) Песен, разказваща за престъпниците и политиците, които ден след ден ограбват България, за безхаберието на корумпираните ченгета и групировките. Песента става № 1 в радио и ТВ класации. Изпреварвайки тогавашните фаворити Дони и Момчил и Каналето. Зад гърба си има стотици участия в концерти, шоу програми, ТВ и радио предавания. През 1997 год. Айс, основава “Power Dance” – школа по Hip-Hop танци в която е хореограф и учител. Организатор е на няколко големи благотворителни концерта. Прави първата дискотека – “Без цигарен дим” – “Rap Club Blagoevgrad”. В дискотеката не се предлага алкохол, а пушенето е забранено. През 2012 година семейството на световната звезда Vanilla Ice открива благоевградския рапър и се сприятеляват. Подържат ежедневна връзка и за деня на Благодарността Vanilla Ice, изпраща видео поздрав на българският си двойник. Айс притежава изключителните права да представя Vanilla Ice и баща му, тенора Byron Mino в Европа.

Срещаме се с Байрактарски в благоевградският офис на най-голямата югозападна медия Топ Преса, за да си поговорим…

Как се чувстваш на 40?

– Ха-Ха… като на 20 с разликата, че съм доста по тежък 😉 Чувствам се добре, чувствам се идеално в кожата си, чувствам се точно на мястото си в Топ Преса. Чувствам се живял… пътувал съм много, обичал съм, мразил съм… Бил съм на върха, бил съм и долу в калта. Живота ме научи как да оцелявам. Даде ми много и ми взе много. Опазих се от вредните пороци не пия, не пуша не взимам наркотици. Нямам проблеми със закона… даже и глоби към КАТ нямам 🙂 С две думи добър човек съм, ако към мен се подхожда с добро. Но мога да бъда и много лош. Няма да празнувам рожденият си ден… Впрочем съвсем скоро бе направено откритието, че развитието на човешкия мозък завършва именно на 40 години, а не още в детството. Според новите данни процесът на формирането на префронталната кора завършва именно в този период. С други думи, човек продължава да се учи до тази възраст, а след това използва наученото през останалата част от живота си. Т.е. на 40 г. той вече наистина е пораснал. Според едно от суеверията от тази възраст нататък ангелът хранител напуска човека, той остава без върховна защита и трябва сам да се справя с всички неблагополучия. Така, че продължаваме напред, както казва Кобрата 😉

Ice G – Георги Байрактарски

Големият ти син тръгна по твоя път, вече има хитове, записва рап парчета, има фенове…

– Да, аз съм гордият баща на най младият БГ рапър известен с псевдонима G. Отскоро проявява мераци да го наричат Ice G. То това си е в реда на нещата, защото моят псевдоним е регистриран в съда, като добавка към името ми. Гого има талант, това го видяха много хора, но аз няма да му позволя да подпише договор с музикална компания. Той има зад гърба си мен и Топ Преса, което никак не е малко. Миналата година участва в първото издание на South-West Hip-Hop Fest, вчера организаторите ми се обадиха, че го искат отново на сцената. В момента работи по няколко нови песни, подготвя видео клипове. Той е и автор и водещ на „Малките Новини“. Изключително успешна видео рубрика на Топ Преса.

Кога ще чуем нещо ново от теб?

– От доста време обмислям един проект, но все не остава време… Аз винаги ще харесвам рап музиката, но ако трябва да съм честен, никак не ми се занимава с това. Така както Marky Mark стана Марк Уолбърг, така Ice стана Методи Байрактарски. Относно музиката аз постигнах всичко, което исках, песни, класации, концерти, фенки и много пари… С музиката си исках да кажа нещо на хората, сега го правя много по успешно с вестник Топ Преса.

Какво ще ни разкажеш за новият филм „КОЖА“?

– Това е много интересен проект… след успеха на „СКРИБИНА – Тайни и мистерии от Крибул“ екипът ни има интерес към подобни късометражни филми.  „КОЖА“ показва таланта на едни хора посветили живота си на създаването на кукерските костюми. Сами отглеждат пръчовете, сами шият кожите и правят костюмите си. Това са цели семейства запалили и децата си от ранна детска възраст. Става дума за хора които притежават костюми за па 15-18 хиляди лева. В песента “Fish on” вокала на метал бандата „Рамщайн“ Тил Линдеман е изцяло вдъхновен от българския фолклор и ги покани и не някакви кукери от някъде си, а точно група от квартал „Струмско“. В клипа участват 8 кукера с уникални кожи. За това филма се казва „КОЖА“.

Какво друго да очакват читателите на „Топ Преса“ и „Благоевградска ВЕСТ“ през новата 2019 година?

– Идеи имаме много, всичко е въпрос на време. Имаме доста нова техника и най-вероятно ще стартираме няколко нови седмични видео проекта. Продължаваме с безмилостните и безкомпромисни разследвания. В живота си има правила и те са за всички. Няма приятел, роднина, партия…

Като каза партия…  предстоят европейски и местни избори, как си настроен политически?

– Никак… 1997 година сваляхме БСП, за да издигнем СДС… Пях „Ден След Ден“ на барикадите. Сега… Основните политически партии са ГЕРБ, БСП, ВМРО, ДПС… Имам приятели от всяка изброена партия. Работата ми е такава и постоянно съм в контакт с народните представители. Сред тях има много свестни и се гордея, че мога да ги нарека приятели. Не съм бил никога член на партия, няма и да бъда. Но ако ме питащ дали подкрепям кмета Камбитов, да… за мен той е човекът!

Какво си пожелаваш за рождения ден който е сега в неделя?

– Имам идна любима фраза, която си е моя: „Получих всичко, което исках от живота. Сега искам да ме оставите на мира, за да му се наслаждавам!“. Искам само да съм жив и здрав… другото ще си го купя!

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене