„Кукери“ и „Хайдути“ гостуваха на деца лишени от родителски грижи в Благоевград и региона

Благотворителната кампания на НПО – Клуб „Активна сигурност“ продължава. Стартирахме успешно на 14 декември в гр. Пловдив и региона.

На 16 и 17 януари посетихме малчуганите от Дневен център „Зорница“ гр. Благоевград, Дневен център „Иван Кюлев“ гр. Гоце Делчев и гр. Разлог. В рамките на тези два дни на децата беше  представен документален филм за хайдутското движение от Национално сдружение „Хайдути“, които бяха облечени в традиционни костюми и показваха автентични оръжия отпреди 300 години. Следваше беседа,  в която децата демонстрираха своите знания за символиката на българските обичаи на тема „Кукери“, и истински представители показаха интересни характерни танци на маскарадните традиции.

Във финалната част от всяко посещение, в импровизирани работилници и ателиета децата сами изработваха кукерски маски. Разбира се, не липсваше и музикално-развлекателна част с  танци, песни, игри и настроение, които по стара българска традиция приключиха с богата гощавка. Малчуганите получиха множество подаръци, предоставени от ЗК „Лев Инс“.

В подкрепа на инициативата  се присъединиха и представители на Община Благоевград.

Разчитаме на вас, българските медии, за повече гласност на инициативите, за да можем да продължим и занапред да подпомагаме българските деца в неравностойно положение.

Децата са нашето бъдеще. Затова нека бъдем заедно по време на благотворителните инициативи през цялата година!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене