350 килограмов бик заколи Джемал Мекерозов за да нахрани приживе с богата „вечеря“ за него и съпругата му цялото село Рибново

350 килограмов бик  заколи  за „вечерята “която даде приживе  в първия петък  на новата 2019 година бившия готвач Джемал Мекерозов от гърменското село Рибново. Според  традицията която се изпълнява само в Рибново „вечерята“ и  Джемал Мекерозов даде за здраве  на него и съпругата му  Шорфе  както и  да си имат достатъчно храна и двамата като отидат  на онзи свят .Цял ден  при изключително добра организация пред домът на Мекерозови  в големи казани бе сготвена вкусната гозба от 350 килограмовия бик  и невероятната  рибанска  халва която пък бе приготвена в 7 казана за да стигне и да е достатъчна и предостатъчна  храната за всички .

В приготовлението на „вечерята“ се включиха цяла армия от помагачи които се сменяха при бъркането на  халвата  приготвянето на която изисква много и непрекъснато бъркане  с часове за да стане гладка и  с хубав външен вид .

 Семейството покани  в домът си , който се намира в  квартал „Еленски камен“ в Рибново всички жители  на селото  като подсигури 14 стаи  в които  гостите бяха настанени за голямата“ вечеря“ на  68 годишните Джемал и Шофре . Приготвените порции  храна –месо и халва бяха около 4000 с които  от сърце Джамал и Шофре  нахраниха цялото село и фамилиите  си за здраве и да е им е видено след смъртта .

„Вечерята „на Мекерезови в Рибново се оценява като една от най- големите , преминала при изключителна организация, коментират жители на Рибново.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене