„Преса“: Станишев се гласял за премиер, Местан го изпревари

Станишев

На „Сергей Станишев

Позитано“ 20 обмисляли партиен кабинет

Лидерът на БСП Сергей Станишев се гласял отново да стане премиер. След загубата на евровота най-близкият му кръг от хора в БСП и семейството започнали да развиват тезата, че правителството от експертно-политическо трябва да стане партийно-политическо. Целта била по този начин партията да върне изгубените избиратели.

Промяната във формулата на управление означавала вече министър-председател да стане лидерът на политическата сила, която е мандатоносител, а именно Сергей Станишев, съобщава „Преса“. 

В ДПС научили за тези планове, но пък и варненският червен депутат Борислав Гуцанов ги „издаде“ като заяви преди дни пред TV7, че Станишев е възможен вариант за премиер. От „Позитано“ уж опровергаха това, но Станишев продължавал да говори за партиен кабинет. Това накарало Лютви Местан да изпревари намеренията на БСП и дори публично заяви, че в рамките на този мандат ДПС няма да подкрепи друг премиер освен Пламен Орешарски.

Станишев обаче не е разбрал този знак на Местан и затова той вместо като мандатоносител да съобщи, че правителството няма ресурс на доверие с оглед на резултата от изборите и трябва да се отиде на предсрочен вот, е замълчал.

Затова вчера Местан даде извънредната пресконференция, на която обяви, че най-добрият вариант за България да предсрочни избори, които да се проведат на 30 ноември или на 7 декември. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене