Известен банскалия затъна в дългове! Кредити “погълнаха” хотела и имотите му

Съдия-изпълнител слага на тезгяха семеен хотел „Благовец“ в Банско, собственост на небезизвестния банскалия Благовест Слаев. Хотелът се разпродава на парче. Обект на първата публична продан са първият и вторият етаж на триетажната сграда. На първия етаж се помещава един апартамент, сервизни и обслужващи помещения, а на втория четири стаи и един апартамент. Обявената начална цена, от която ще тръгне наддаването, е 192 704 лева.

Обект на втората публична продан е застроено дворно място с обща площ от 630 кв.м, с обявена първоначална цена от 28 233 лева, както и изградените върху нея двуетажна масивна  постройка, представляваща пристройка към основния хотел, с обявена цена от 131 877,90 лева.

Върху имотите има вписани договорни ипотеки в полза на две банки, от които Слаев теглил кредити за изграждането на хотела. Има наложена възбрана върху имотите и в полза на фирма, към  която Слаев също е длъжник.

За последните три години хотелът е обявяван няколко пъти на публична продан, но кандидат няма. Той бе обявени през юни месец тази година, а цената бе дори по-ниска – в размер на 178 000 лева.

Семейството на Слаев стартира със строителство през миналото десетилетие с пари, получени от  продажба на имот. Средствата обаче не достигат и той прибягва до банков кредит, като ипотекира новото строителство. Първия кредит тегли през  2005 г. Няколко месеца по-късно прибягва до още два, но от друга банка. Четири години по-късно заради непогасяване на задълженията се налага  възбрана на част от имота. Тя е в полза на строителна фирма, към която Слаев е длъжник. През 2013 година е наложена възбрана и в полза на една от банките кредитори, а след това и от другата.

Обект на публична продан от съдия-изпълнители са още десетки имоти в Банско, сред които апартаменти, етажи от къщи, парцели, ателиета, магазини и други. Сред тях има и такива с наложени възбрани от община Банско заради неизплатени публични задължения.

За сумата от 188 877 лева са обявени на публична продан два имота с обща площ от 3278 кв.м, находящи се в м. Гуровица и м. Грамадето, собственост на фирма „Би Ди Би 6“. Според данни от търговския регистър фирмата се представлява от седем съдружници, всички чуждестранни лица. Тя е сред най-големите длъжници на община Банско, а задълженията й към хазната възлизат на 135 791 лева.

Имот, собственост на „РМС Тауър БГ“ ЕООД, представляван от Христо и Грети Чепишеви, също е обявен за публична продан заради задължения към община Банско. Първоначалната цена, от която ще тръгне наддаването, е в размер на 91 656 лева. Имотът представлява ирландски пъб и се намира в апартаментен комплекс „Сидер Лодж-4“ в м. Страгите в Банско. Фирмата е със задължения освен към община Банско и към банка.

Заради дълг към община Банско на тезгяха за сумата от 131 587 лева е сложен и парцел с площ от 1846 кв.м, собственост на фирма „Британия Голф“ ЕООД, също представлявана от чуждестранен гражданин – Найджъл Хол, който е едноличен собственик на капитала. Непогасените публични задължения на фирмата към общинската хазна са в размер на    58 811 лева.

Задължения към нея в размер на 256 444 лева има и друга фирма – „Хол – ГБ Британия Сейнт Дейвис“ ЕООД, чието имущество също бе обявено на публична продан през октомври месец миналата година. Обект на продан бяха два самостоятелни обета в апартаментен комплекс в местността Шипоцко, на които първоначалната цена бе в общ размер на 115 531 лева и далеч не покрива дължимите данъци към курортната администрация.

Още три обекта, собственост на ирландец, испанец и българин, също бяха сложени на тезгяха през октомври заради задължения към община Банско.

ИВА ГЕОРГИЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене