Над 3000 тома книги и архива на Скребатно са унищожени от пожара , полиция и следствие започнаха разследване

Над 3000 тома книги събирани от десетилетия и целият архив на гърменското село Скребатно са  изгорели при пожара в гърменското село Скребатно. Металната каса в който е съхранявана  важната документация се е отворила  при падане по време на пожара който е унищожил целия  архив. Кмета на селото Даниела  Пидева до последния момент се надяваше поне желязната каса да е запазена от  огъня  но не би .

Днес да дадат показания по започналото скоростно разследване за причините за  големия  пожар  в Скребатно при следователи и разследващи полицаи бяха извикани кмета Даниела Пидева ,собственици на изгорелите магазини ,библиотекари и местни хора станали първи свидетели на огненият ад от миналата нощ.

От друга страна кмета на Гърмен Минка Капитанова Гърмен е уведомила за случилото се ресорните министри  на културата и финансите както  и правителството  от където ще търси финансова помощ  ,за да възстанови в автентичния вид  на изгорялото  100-годишно читалище в село Скребатно както и цялата сграда в центъра на селото

„Общината Гърмен, не разполага с необходимите средства ,за да построим отново изпепелената сграда,в която се помещаваше и кметството на село Скребатно. Овъглени са не само 3000 книги в библиотеката,но и книжата в архива,тъй като при падането на металната каса от втория етаж сейфът се е отворил и документите са изгорели“,обясни кметът – Минка Капитанова.

Тя заяви още ,че комисия от експерти вече е извършила оглед на унищожената от огъня масивна сграда,  на първото след пожара в Скребатно заседание Общинският съвет , съветниците ще вземат решение какви действия да предприеме община Гърмен,за да има отново читалище в село Скребатно.

 

Както писа Топ Преса ,голям пожар изпепели  огромната стара сграда в центъра на село Скребатно в нощта срещу сряда .Огнениа aд пламнал малко след 2 часа през нощта при който напълно изгоря постройката,в която се помещаваше  ремонтираното преди 3 седмици кметство и 100 годишното читалище,на което бе направен ремонт  през миналата година .Както писахме се предполага ,че пожарът е бил предизвикан от оставена да гори през нощта печка на дърва която е  подпалила комина .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене