1973 г. Корница пише на министъра на просветата срещу „възродителния процес”

През 1973 г., преди 41 години, жителите на Корница са подложени от комунистическата власт на насилствена смяна на имената.

Сайтът desebg.com публикува писмо на жителите на с. Корница от март 1973 г. до министъра на просветата и културата на НРБ срещу агитирането на около 400 ученици за смяна на имената им. В резултат на кампанията през януари 1973 г. те са прекратили занятията в знак на протест.

МВР обаче е продължило опитите за насилствено преименуване през втората половина на януари същата година. В знак на протест жителите на Корница – деца, жени, мъже и старци – излизат на площада. „Освен този начин на самозащита друг метод не намираме”, посочват те в писмото до министъра на просветата, който по това време е Ненчо Станев, член на ЦК на БКП.

Корничани упрекват правителството, че „знаейки тази тъжна трагедия” то не взима никакви мерки. Жителите на родопското село молят министъра да отмени наложените административни глоби на децата, бойкотирали учебните занятия.

Документът е включен в разширеното електронно (dvd) издание на комисията по досиетата „Държавна сигурност – смяната на имената – възродителният процес 1945-1985”, 2013 г. desebg.com

 

alt

alt

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене