Спасител предупреждава: Не излизайте в планината, има опасност от измръзване!

Спасителят от ПСС в Дупница Божидар Джокин вчера излезе с призив към туристите: „Не излизайте в планината през следващите няколко мразовити дни. Опасно е!”.

От няколко дни метеорологичните прогнози вещаят бурни ветрове и обилен снеговалеж не само в планините.

Репортер на вестник „Струма” се свърза с Джонкин по телефона и го помоли да даде съвет на любителите на планината за предстоящия уикенд. Ето какво посъветва планинският спасител:

„Не тръгвайте на преход по високите части на Рила, Седемте рилски езера, хижа „Иван Вазов”. Според метеорологичната прогноза се очакват бурни ветрове, ниски температури, има опасност от измръзване. Тези планинари, които са по хижите, да останат там, докато отминат студените дни. От бурните ветрове има опасност от навявания по склоновете на планината, което може да се окаже капан за живота на някой турист. Въпреки валежите от сняг, които предричат синоптиците, няма опасност от натрупване на лавини, но бъдете предпазливи”, посъветва Б. Джокин.

„Тези, които тръгнат в планината или пък лошото време ги е сварило на пътя, трябва да имат топли дрехи и топли напитки в раниците си. Мобилните им телефони да са заредени и да имат допълнителна батерия за него. Има ново приложение на сайта на националната ПСС като се звънне на телефона, веднага се определя местонахождението на търсещия помощ. Всички, които тръгват в планината, да уведомяват близките си точно къде отиват. Случвало се е близките да дават една информация за изпадналия в беда в планината, а той се окаже на друго място”, обясни още Б. Джокин.

През летния сезон спасителите от Дупница са извършили повече от 30 спасителни акции на туристи в Рила, планината взе две жертви. /struma.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене