Студ и сняг: Жълт и оранжев код в няколко области

Днес преди обяд валежите ще започнат да отслабват и спират, най-късно, в Рило-Родопската област и югозападните райони. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В Източна България ще духа силен, в югоизточните райони и бурен вятър от север-североизток, който след обяд ще отслабва. Застудяването ще продължи и максималните температури ще са между минус 3° и 2°.

В Гоце Делчев днес максималната температура ще достигне 3°, Благоевград -1°, в Банско  -2°, Симитли, Петрич и Сандански 0°.

Над планините ще е облачно с валежи от сняг. Ще духа силен временно бурен вятър от север-североизток и ще има условия за навявания. По-късно през деня валежите ще отслабват и спират, най-късно в масивите от Югозападна България, вятърът ще отслабва. Температурите още ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около минус 7°, на 2000 метра – около минус 12°.

Предупрежденията за опасно време – снеговалежи в Северна България, сняг и вятър в Южна България. Опасността е за образуването на виелици и снегонавявания.

Температурите остават в интервала минус 3 – 2 градуса. Най-студено се очаква да е в крайните западни райони, където термометрите ще показват отрицателни стойности през целия ден.

Южно от нас се развиват поредица от циклони, които се движат през Адриатика, Континентална Гърция към Турция, Черно море и Украйна. В неделя обаче очакваме нова порция валежи с нахлуването на студен въздух от север. През почивните дни времето за кратко ще се стабилизира с разкъсването на облачността от запад на изток. В неделя – отново сняг, който този път ще обхване повече северната половина на страната. Температурите падат в събота срещу неделя с минимални стойности до минус 7. След това в началото на новата седмица термометрите ще покажат още по-ниски температури – до минус 12 – минус 16 градуса в западна България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене