Без категория

„Плевен“ БТ изкупи над 150 т тютюн от Гоцеделчевското с. Хвостяне

тютюн бали

Тютюнопроизводителите не се подчиниха на призива да спрат да продават продукцията си, докато КЗК не накаже фирмите изкупвачи за картела, страхуват се да не загубят и ниските цени от 5 лева за кг

Десетки производители от Гоцеделчевско се заканват да не заложат разсад за реколта 2014 и да отидат на гурбет в Гърция

Близо 150 тона тютюн е изкупила вече фирма „Пле­вен“ БТ в базирания в с. Хвостяне, общ. Гърмен, из­купвателен пункт. След призивите на протеста, който бе в края на минала­та седмица на международ­ния път за Драма край с. Господинци, тютюнопро­изводителите да спрат да продават тютюните си за срок от една седмица, това така и не стана. Тогава Инициативният комитет на тютюнджиите реши да не продава продукцията си, докато текат преговорите с фирмите, за да започнат във всички населени места ак­тивна изкупна кампания на цени, не по-ниски от мина­логодишните. Хората про­дават продукцията си, упла­шени да не загубят и цена­та, която дава „Плевен“ БТ – средно от 5 до 5,50 лева за кг. В с. Осиково, община Гърмен, същата фирма е приключила с изкупуване­то на тютюните от сорта „Катерини“, като от съща­та сортова група изкупува масово в региона и гръцка­та фирма „Михайлидис“ на същата средна цена – от 5,50 до 5,70 лв. за кг. Регистри­раната преди месеци фир­ма „Плевен“ БТ, за която се говори, че в нея дялово участие има и депутатът от ДПС Делян Пеевски, изку­пува предимно недоговори- рана с останалите фирми изкупвачи продукция. До­говорите се сключват на място. Немалко произво­дители продават на „Пле­вен“ БТ и договорирана с други фирми продукция, като сключват нови дого­вори с „Плевен“ БТ и смя­тат, че част от картелното споразумение между фир­мите е именно да дадат преднина „Плевен“ БТ да из­купи по-голямото количес­тво тютюн в Гоцеделчевс­ко.

„Изобщо не сме довол­ни от цената, на която про­даваме тютюна. Продаваме труда си със сълзи, но сме потънали във вересии и кредити, които трябва да платим. Може би и това е целта на изкупваните – да бавят кампанията, за да ни поставят на колене и да се примирим с ниската цена, та даже и да се страхуваме, че можем и без това да ос­танем“, коментират тютю­нопроизводители. Много от тях са категорични, че тази пролет няма да зало­жат тютюнев разсад за следващата реколта и още от април месец ще станат аргати по гръцките полета, където също ще произвеж­дат тютюн, но при далеч по-изгодни условия. Хора от региона, които са били на­ети да отглеждат тютюн в южната ни съседка Гърция, коментират, че за целия се­зон при 10-часов работен ден са успели да спестят по над 15 000 лв. чисти пари. В България равносметката За цяло семейство, заето с производството на тютюн при тазгодишните изкупни цени, печалбата е наполовина, като от същите пари трябва да заделят и средст­ва за залагане на следваща­та реколта.

В Гоцеделчевския реги­он от седмица са плъзнали много гърци, които обика­лят селата и наемат работ­ници за отглеждане на тю­тюн през следващия сезон. Освен добри надници гър­ците предлагат и подслон и храна на аргатите си. Не са малко и хората от Неврокопско, които се оплакват от мизерните условия, ко­ито гърците им предоста­вят, но притиснати от незаплатения им труд в роди­ната, отново стягат куфари­те.

Както писа „Вяра“, в края на миналата седмица някол­ко хиляди тютюнопроизво­дители от целия Гоцеделчевски регион протестираха срещу забавената изкупна кампания, ниските изкупни цени на жълтото злато и прес­тъпното картелно споразу­мение между фирмите изкуп­вачи. Организатори на про­теста бяха Инициативен ко­митет, начело с председате­ля на Асоциацията на тютю­нопроизводителите, отглеж­дащи широколистни сорто­ве тютюн, Арбен Мименов, който е и кмет на община Са­товча, кметове и зам.-кметове от ДПС от четирите об­щини – Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча, и тютюнопроизводители. За­местник-председателят на Народното събрание Алиос­ман Имамов и областният управител Муса Палев от трибуната на протеста увери­ха тютюнопроизводителите, че ще направят драстични промени в Закона за тютю­на, за да може от следващата година да бъдат наложени яс­ни правила в сектора, които да повишат заплащането на труда им. До дни се очаква и отговорът на КЗК по внесе­ната от парламентарната гру­па на ДПС жалба за устано­вяване на картелното спора­зумение между фирмите и на­лагането на санкция. „Целта на фирмите е чрез ниските изкупни цени да приберат за­делените от държавата 100 млн. лв. за субсидии на тю­тюнопроизводителите“, зая­ви на протеста заместник- председателят на Народното събрание Алиосман Имамов.

Вестник „Вяра“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене