Без категория

Кадрови трус! Гинеколожката д-р З. Попова с 4 акушерки вкупом напуснаха МБАЛ – Благоевград, още 10 медсестри хвърлиха оставки

mbal_sgrada1

Директорът д-р. Вл. Пандев: Няма да допуснем криза, започваме нови назначения, средната брутна заплата за позициите е 800 лв.

Акушер-гинекологът д-р Зоя Попова напуска благоевградската държавна болница . Специалистката, която е съпруга на помощник-нотариус Ал. Балабански, е депозирала в началото на този месец молба в болничната администрация, в момента тя е в полагаем годишен отпуск, докато тече едномесечното й предизвестия. Едновременно с д-р Попова молби за напускане са подали и четири акушерки. При проведения разговор с директора д-р Вл. Пандев лекарката е информи­рала, че е получила предло­жение за работа в друга бол­ница. Очаква се д-р Попова заедно с напускащите аку­шерки да започне работа в болница ПУЛС – Благоевград. Д-р Попова заяви, че се раз­деля с ръководния екип с доб­ри чувства.

Шестима медицински спе­циалисти от вътрешно отделение начело със старшата Здравка Костова също напус­кат вкупом МБАЛ – Благоев­град. Те са депозирали в на­чалото на този месец молби за напускане на болницата. Сред тях е и операторката по въвеждане на база данни, служителка, която обработва информацията за Здравната каса. Още един такъв специа­лист от урологично отделение е подал молба за напускане. Болницата напускат и две ме­дицински сестри от ортопе­дия, където дефицитът на та­кива кадри е голям и на прак­тика остават по-малко сестри от лекарите в отделението.

Една хирургична сестра също напуска МБАЛ – Бла­гоевград, очаква се до края на месеца оставки да хвърлят и четири-пет медицински сес­три от хемодиализа.

Коментарите сред бялата гилдия са, че напускащите медицински специалисти си тръгват заедно с началници­те на отделения и ще ги пос­ледват в частната болница ПУЛС, където ще бъдат раз­крити нови отделения – по вътрешни болести, гинеколо­гия, урология и хемодиализа.

За коментар на масовите напускания потърсихме из­пълнителния директор на МБАЛ – Благоевград д-р Вла­димир Пандев. Той заяви, че напускането на тези кадри няма да доведе до нарушение в работния ритъм и качество­то на медицинското обслужва­не. В болничната администра­ция има постъпили 5 молби за назначаване на работа на ме­дицински сестри. На въпроса дали специалистите не напус­кат поради ниските заплати, д- р Пандев поясни, че в момен­та средната брутна работна заплата на средния персонал в гинекология е 860 лв.

Ето какво каза д-р Пандев:

Близо 800 лв. е средната брутна работна заплата на медицинските сестри в оста­налите отделения, на тази су­ма се осигуряват съгласно действащата нормативна уре­дба, а за изминалия месец на­пускаща хирургична сестра е получила 900 лв. заплата, в колко болници в страната по­лучават такива трудови въз­награждения, попита рито­рично болничният директор.

Гордеем се, че наши кад­ри са търсени, това са про­фесионалисти с утвърден опит, изграден в държавната болница, което говори, че сме добра база за обучение, каза главната сестра на МБАЛ. – Благоевград Радка Таскова, която е сред доайените в бол­ницата. .

Няма да има остра кадро­ва криза, вече започваме но­воназначения на специалис­ти, от следващия месец в бол­ницата се завръща утвърдена­та акушерка Мария Солакова, която преди 2 години напус­на и започна работа в детска градина, сега се връща като операционна сестра, заклю­чи Р. Таскова.

В момента специалзация в МБАЛ – Благоевград започват четирима лекари. От ръковод­ния екип посочиха, че сред зачислените за специализа­ция са д-р Ж. Старкова, коя­то има опит в сферата на кардиологията, д-р Ив. Вълчева и д-р Г. Иванов – гастроентерология, д-р К. Йорданов – ор­топедия и травматология.

Както „Струма“ писа, досе­га оставки депозираха начал­никът на вътрешно отделение д-р А. Хаджиева заедно с ко­легите й д-р Таня Янева, за­веждащ на хемодиализа, и д-р Стефан Качев – на уроло­гия.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене