Поп, младоженци и мечкари с уникално дефиле в Благоевград

Благоевградският квартал „Струмско” се разтърси още в ранните часове днес от чановете и танците на кукерите. Десетки сурвакари още в първите часове на новата година не спряха да гонят злото от най-големия жилищен комплекс на Благоевград. Много жени и деца бяха част от атрактивната кукерска група. Те носеха наравно с мъжете кожените премени и звънците, които тежат над 40 килограма.

В групата, която обикаляше квартала, имаше най-различни персонажи – поп, младоженци, старци, мечки и мечкари. Без тях не може. Но в „Струмско“ залагат от години и на иновациите. Всеки път изненадват с нещо зрителите, сред сурвакарите има танцьори в народни носии, сеячи, орачи, ковачи, хлебари. Неизменна част от кукерската дружина са и 4-5 магарета, които теглеха каруците с импровизираните ковачници, хлебарници, станове. „Най-важното е да успеем да уважим нашите съкварталци. Да прогоним злото от домовете им и да играем за здраве и благоденствие. Дано годината е добра”, споделиха кукерите от „Струмско”.

В някогашното село да си кукер е гордост и призвание. И така е от векове. Десетина стари фамилии са ядрото на кукерската група в квартал „Струмско“. Някогашните ръководители постепенно предали щафетата на по-младите, но не спират да им помагат със съвети, както и да са сред участниците в кукерските игри. Януари е доста тежък месец – местните кукери имат повече изяви, отколкото са кръговете в английското футболно първенство. На 1 януари е най-големият им празник – Сурва, следват фестивали в Благоевград, Симитли, Разлог и Перник. „За нас всяка изява е от значение. Най-радостно е, че младите стават все повече”, разказва водачът им Венцислав Лудачки. /kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене