Коледни празници или коледно преяждане!?

Всяка година се пише едно и също преди и около празниците, как не трябва да се прекалява с храната, но това като че ли остава нечуто и заглушено от желанието за празник – гуляй, където почиваш, ядеш и спиш и така доста дни по ред, докато не започнеш работа в първите дни на Новата година, като преди това си я посрещнал подобаващо и запомнящо.

И по този повод всяка година си задавам въпроса „Защо се яде като за последно?“. Отговорът, или поне задоволителният такъв, който успях да формулирам на база дългогодишни наблюдения, е липсата на хранителна култура! Тя няма общо с това, с което сме свикнали винаги да се оправдаваме, че сме бедни и единствено по празниците можем да се „нахраним като хора“. Хората не се хранят обичайно така, животните също! Такъв вид безогледно натъпкване с храна няма оправдателна причина. И да, наистина, стомахът може да се разтяга, той е мускул, но струва ли си?!

Дали обаче човек си дава реална сметка какво причинява на тялото си?!

Това е една от безбройните причини, поради която човек трябва се информира, още повече, че живеем във време, в която информацията се превърна в основна разменна единица. Информацията подобрява качеството на живот, разбира се, може да се получи и обратния ефект, важно е ние към какво точно се стремим.

Ето защо е наистина важно да се информираме качествено, относно храната, не само за нейния състав, но и за въздействието й върху организма. Много хора четат единствено калорийния състав на храните, съдържанието на мазнини и въглехидрати, без да се интересуват особено от съдържанието, което е отразено на етикета. Все пак не е едно и също да приемеш 400 кал от пакет чипс и пълнозърнест сандвич с авокадо, яйце и рукула, например.

Храненето е процес от изключителна важност, защото привнасяш храна в организма си, а каква ще бъде тя по количество и качество зависи изцяло от теб самия. Или както има една пословична българска поговорка: „Не е виновен този, който яде баницата, а този, който му я дава“. Та в този ред на мисли, не са ти виновни рекламите и щандовете за захарни изделия в магазина, чието съдържание ядеш безотговорно, а ти, който си ги купуваш, за да ги ядеш! Когато решиш не е особено трудно да мине  покрай тях без изобщо да ги погледнеш.

Затова е важно да се изградят културни хранителни навици, които да бъдат твоя истински здравословен пътеводител в твоето хранене, защото храната не е просто храна, храната е култура, наука, отговорност, та дори и религия за някои.

И понеже е трудно да променяш затвърдени възгледи относно каквото и да било, освен ако самата личност не е стигнала до необходимото прозрение за въвеждане на промяна, ще дам само скромни насоки за едно малко по цивилизовано и културно хранене, което да ви донесе наслада и удоволствие по празниците, а не болки в стомаха, придружени с гадене и чувство на пръсване.

За да си гарантирате до известна степен физиологично-психологичен комфорт:

Не забравяйте, че удоволствието от храненето идва от самата храна, а не от нейното количество. Организмът се нуждае от едно определено количество храна. Всяка хапка над това е излишък, който затруднява функционирането на организма и когато се превърне в системен навик може да доведе до повишаване на телесното тегло;
Когато видите привлекателна храна реагирайте адекватно, т.е. първо се замислете дали наистина изпитвате чувство на глад и след това посегнете към изкушението, но умерено, без да давате поле на изява на лакомията, тренирайте да я озаптявате постоянно;
Това, че на масата има много ястия далеч не означава, че трябва се чувствате длъжни да опитате от всичко и да го погълнете наведнъж! Хранете се съзнателно, бавно, с мисъл и отношение към собственото си тяло, което ни е дадено, за да се грижим за него и да се чувстваме добре в него;
Това, че е празник не означава, че трябва да се отровим от коледните сладкиши и празнично опаковани захарни изделия. Естествено, не трябва и да се опитваме да забравяме за тях и да ги игнорираме, но тайната е в умереността. Или както казва една древна поговорка „Отровата е в дозата“, т.е. нищо, което е в умерени малки количества не би следвало да ни навреди;
Не поемайте „хранителни бомби“! Или казано по друг начин не събирайте от масата всичко в стомаха си. Попитайте се какво ви се яде точно (месо, риба, сирена) и яжте от него, като комбинирате основното със салата, която да ви даде необходимите фибри, и въглехидрати, от които да получите добра енергия, без да поливате обилно храната с алкохол, повече, отколкото би могъл да понесе стомахът и черният ви дроб. И не на последно място, не бързайте с десертите  неминуемо след вечерята. Няма нищо лошо в това да си хапнете, но изчакайте поне 1 час преди да си причините това сладко удоволствие;
Не прекалявайте, но и не си налагайте строги ограничения! Ограниченията в храненето ни правят по-гладни, по-малко щастливи, по-малко удовлетворени, по-малко мотивирани, по-малко усмихнати. Затова се хранете винаги съзнателно с уважение и грижа към самите себе си!

И още нещо, това, че сте почивка не означава, че трябва да спрете да се движите. Това е чудесна предпоставка да се разходите най-малко в компанията на най-близките ви и да прекарате прекрасни моменти заедно!

Весели празници!

За консултации: 0877 34 74 14
Цветелина Хаджиева
Психолог

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене