ОДМВР-Благоевград даде информация за криминогенната обстановка в областта и постигнатите резултати, както и за охранителните мерки през предстоящите празници и зимен сезон ​

На 19.12.2018г. от 10:00 часа в ОДМВР-Благоевград бе проведена пресконференция, свързана с дейността на дирекцията, на която основна тема бе криминогенната обстановка на територията на област Благоевград и постигнатите резултати.

От директора старши комисар Николай Хаджиев и зам. директора комисар Димитър Кръстев бе предоставена статистика, според която регистрираните престъпления от началото на 2018г. до момента са 3 073 бр., като за същия период на 2017 година те са 3 545 броя.

Спрямо постигнатите резултати в тази насока по процент разкриваемост  се оформя следната класация на районните управления, обслужващи областта, а именно: на първо място РУ-Банско, на второ – 02 РУ-Благоевград, на трето – РУ-Петрич, на четвърто – РУ-Разлог, на пето – РУ-Гоце Делчев, на шесто – РУ-Сандански и на седмо – 01 РУ-Благоевград. Бе отбелязано, че и седемте районни управления имат повишение в процента разкриваемост спрямо миналата година.  За месец ноември 2018 г. регистрираните престъпления са 261 бр. в сравнение за същия период през 2017г. техния брой е 310. За периода: престъпленията против собствеността са 76 бр., грабежи – 1 бр., кражби – 50 бр., измами – 9 бр., посегателства спрямо МПС – 2 бр., палежи – 9 бр., наркотици – 26 бр., умишлени убийства няма.

Старши комисар Хаджиев съобщи, че във връзка със студентския празник на 7 и 8 декември област Благоевград е посетена от около 10 000 студенти, като от ОДМВР-Благоевград са предприети всички необходими мерки за недопускане на инциденти и груби нарушения на обществения ред. Извършвани са засилени проверки на водачи на МПС за шофиране след употреба на алкохол и упойващи вещества.

Празничните дни са преминали без сериозни инциденти. Той подчерта също, че по повод откриването на зимния сезон в гр.Банско е създадена необходимата организация за охрана на обществения ред и провеждащите се мероприятия в гр.Банско, като ще бъдат командировани и допълнителни полицейски служители.  От 17 декември започнаха работа и съвместните екипи от български, гръцки и румънски полицаи, като тази практика е показала своите добри резултати и положителен отзвук сред чуждестранните туристи. Изтъкнати бяха и предприетите редица мерки за опазване на обществения ред и сигурността на гражданите и по време на предстоящите коледни и новогодишни празници.

Старши комисар Хаджиев уведоми, че ще има засилено полицейско присъствие по пътищата с цел спазване от водачите на ЗДвП, като е създадена и добра комуникация с Областно пътно управление-Благоевград.

Той апелира към гражданите в празничните дни да не оставят в домовете си големи парични суми, накити и ценности, да боравят внимателно с пиротехническите средства и по никакъв повод такива да не бъдат предоставяни на непълнолетни и малолетни лица.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене