Утре е конкурса за изработване традиционни сурвачки „Сурва, сурва година, весела година“.Готови ли сте!!!

Утре от 14 часа ,в Общинския исторически  музей ще се проведе  творческото състезание за изработване на традиционна сурвачка което е под надслов„Сурва, сурва година, весела година“

Петокласници от всички училища в града са в трескава подготовка за участието си в атрактивния  творчески конкурс който всяка година се организира от Община Гоце Делчев и музея в града .

Според регламента ,сурвачките които ще участват в конкурса ,трябва да бъдат направени от естествени материали и да представят българската народна традиция.
В компетентното жури са включени  музейни специалисти които ще оценяват  уменията на учениците за техниката на изпълнение, богатството на мотивите, автентичност и оригинално представяне.

За най- добрите сурвачки и техните автори са  предвидени  награди от Община Гоце Делчев. Конкурсът „Сурва, сурва година, весела година“ се провежда в Гоце Делчев ден преди големия църковен  празник Игнажден за който вярванията глясят , че от този ден започват Новата година и коледните празници. В народните поверия този ден се смята за начало на прехода от старата към новата година.Вечерта срещу празника е първата Кадена вечер /кадилка/ . За нея приготвят постни храни. На трапезата се слага сурово жито и орехи. Върху хляба или житото се запалва свещ, а най-възрастния обхожда с тамян и въглен и кади. Пепелта, свеща и орехите се запазват за останалите кадени вечери.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене