Стефан Делиов, един от истинските водачи на протестите в Благоевград: Народа стои и чака някой друг да му оправи държавата….

Реших да се обадя на един от водачите на протестите в Благоевград, той ми каза по телефона, че след малко си е вкъщи… звънкам му след 15 мин. Идеята ми е да ви запознаем с това, как и на къде вървят нещата с протестите. До кога ще продължат и какви са очакваните резултати…

 

Защо се прибираш от работа в 22.30 часа?

– Защото ми трябват пари 😉  В момента правим един одит на стоката на Кока -Кола в цялата благоевградска област. Имаме срокове и затова се налага да работим до късно.

Ти си жител на Благоевград, който работи най-обикновена работа. Не си бизнесмен, не си шеф на някаква компания. Името ти обаче се свързваше навремето с АБВ…

– Силно казано. Поддържал съм софтуерната система там. Тогава това си ми беше професия.

Това е важно да го изясним за нашите читатели. Сега на последните протести те видяхме със знамето. Видяхме те да агитираш хора.

– Не само на последните протести. От 2010 г. съм почнал и не съм пропуснал протест, стига да имам възможност да го посетя. Участвам винаги когато знам, че ще доведе до нещо добро. Ходил съм и на протести, които не ме засягат мен лично. Ето например бях и на протеста на полицаите. Исках да подкрепя и тях, за което съжалявам.

Казваш, че от 2010 г. ходиш по протести, но както виждаш няма никаква промяна. Нищо не се случва.

– Не се случва защото народа спи. Ние сме най-бедната държава в Европа. Най-изостаналата. Стандарта ни е нулев. Народа стои и чака някой друг да му оправи държавата. Това няма как да стане. Въпроса е, че и аз не знам какво трябва да се случи, за да се промени нещо. Трябва да вземем оръжие ли вече? Незнам. Аз имам очаквания и надежди. Затова съм там на студа. За да се случи нещо този народ трябва да се събуди и да стане. Да каже, че иска нещо по-добро и да протестира. Имаме конституционното право да го направим. Нищо незаконно не правим. Както го изкарват полицаите с тези актове и протоколи, които съставят.

Какво ти е мнението за това?

– Това е пълна репресия. Попитахме и г-н Хаджиев защо го правят и дали имат заповед отнякъде. Казват, че си вършат работата и мълчат. Неможе ние да събираме актовете, за да ги обжалваме. В момента имаме над 200 акта. Ще ги внесем в парламента, в комисията за защита на човешките права. Това е просто абсурдно. Актовете са над 200, а протоколите са хиляди.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене