Фолклегендата Андон Събев: Бог изпраща камъните от небето

„Божа работа е падането на камъни от небето! Господ ни ги изпраща, за да ни наказва за грешките, които правим.“

Това емоционално заяви пред „България Днес“ легендарният фолкпевец Андон Събев. През 90-те години на миналия век той изпя вселенския хит „Камъните падат“, който народът неофициално призна за най-великата българска песен.

Изказването му беше провокирано от неприятен инцидент преди седмица. Пътнически влак дерайлира в дефилето на Кресна, след като беше ударен от огромна скала с тежест 50 тона. Пострадаха осем души, от които трима бяха приети за лечение в болница.

„Камъните няма да спрат да падат. Преди време имаше трагичен случай в тунела „Витиня“. Още не сме си взели поука“, коментира Събев.

Творецът признава, че кариерата му продължава да е на висота и често го канят за участия. „През зимата започвам работа в заведение в Банско, хората ме търсят. Подготвям кавъри на няколко стари песни, но все още не искам да разкривам подробности. Като стане работата, ще се похваля“, довери изпълнителят на „Камъните падат“.

Наскоро забелязал, че фолкпевицата Роксана е използвала музикални мотиви от хита му в новата си песен. Признава, че не й се сърди и не я обвинява в кражба, защото така популяризира още повече парчето му. „В онези години нямаше такива неща като уреждане на авторски права. Затова и не мога да кажа, че песента е моя. Нека хората да си я пеят. За мен остава гордостта, че я считат за най-великата българска песен, която десетилетия по-късно продължава да забавлява хората“, каза още Събев.

Той признава, че комунистите са го съдили заради песента и са искали да го вкарат в затвора, защото такива парчета не били подходящи за онова време. Самият Андон не очаквал „Камъните падат“ да стане толкова голям хит.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене