Отхвърлиха иск на „българския Робин Худ“ за 6 млн. лева срещу Агенцията по вписванията

66-годишният мъж: Дебилите на ответникаме лишиха от единственото ми жилище!

Окръжният съд в Благоевград отхвърли сензационно висок иск от 6 млн. лв. срещу Агенцията по вписванията. Молбата до съда е подадена от столичанина Калин Б., известен с това, че води стотина дела в различни съдилища у нас. Съдия от Благоевград пък го определи като „българския Робин Худ“.

66-годишният мъж твърди, че служители на Агенцията по вписванията са му причинили имуществени вреди за 1 млн. лв. и неимуществени за 5 млн. лв.

Според жалващия се, Агенция по вписванията издала справка с неверни данни за притежавана от него недвижима собственост. Столичанинът твърди, че „благодарение на дебилите на ответника“ бил лишен от единственото му жилище, което вече 14 г. стояло необитаемо. Не било вписано решението от юни 2006 г. на СГС за признаване индивидуалната собственост на съпругата му върху апартамент.

Заради това той получил емоционален стрес, бил морално увреден, с нарушена чест и достойнство. Казва, че заради действията на длъжностни лица България била „доведена до положението на най-бедната, най-корумпираната и най-неуютната за живот страна в Европа“. Тялото му пък продължавало да отделя хормоните на стреса и хроничните му заболявания се обострили. Имал високо кръвно и висока захар, главобол, безпричинна смяна на настроенията, забавяне на изразяването, увеличаване на теглото, безсъние и др.

Съдът е получил отговор от Агенцията. Оттам твърдят, че само предоставят справка за вписани обстоятелства, а не правят извод за наличие или липса на собственост.

Съдия Владимир Ковачев обстойно е разгледал делото, като се е позовал на редица сходни казуси, дори и на римското право. Магистратът е категоричен, че не е докано, че служители на Агенцията са му причинили материални и нематериални вреди.

„Макар и да е дълбоко убеден, че г-н Б. е несъмнено човек достоен, мъдър, благоразумен, почтен и честен – направо един истински български Р. Х. – и искрено адмирира неговите неизтощими усилия да се бори с недостатъците и недъзите на нашето общество и държава, настоящият състав на Окръжен съд Благоевград в крайна сметка и със съжаление реши да отхвърли исковата му молба“, се казва в решението на съдия Ковачев.

Антоанета Маскръчка

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене