В Страсбург отхвърлиха всички възражения на зелените за АМ Струма

Вчера вечер, на заседание на Комитета към Бернската конвенцията (Конвенцията за опазване на дивата европейска флора и фауна и природните местообитания към Съвета на Европа) в Страсбург са били отхвърлени всички искания на българските еколози за спиране на строежа на автомагистрала Струма през Кресненското дефиле. Комитетът е приел всички аргументи на българската страна, представени от съветника на Премиера Бойко Борисов Малина Крумова и експертите на МОСВ.

Одобрена е била направената неотдавна Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). След това решение, няма да има повече мисии и външни оценки, свързани с проекта.

Проектът за АМ Струма е официално приет от ЕС, а финансирането за него в размер 387 милиона евро вече е отпуснато. Преди около месец Върховния административен съд в България окончателно отхвърли всичките жалби на зелените организации.

След тази новина от Страсбург е ясно, че АМ Струма в частта й в Кресненското дефиле ще се строи по източния вариант: движението в двете посоки ще се осъществява по различни трасета. Едното е в посока Гърция и ще минава по сегашния път през Кресненското дефиле. Пътя от Кулата към София ще минава по ново трасе, източно от Кресна.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене