Connect with us

Крими

Извършител и помагът му отиват на съд за предоставяне на неверни сведения с цел получаване на европейско финансиране по Програма за развитие на селските райони

Published

on

Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Г.И. (извършител) и Г.А. (помагач) за представяне на неверни сведения с цел получаване на парични средства от фондове, финансирани от Европейския съюз .Престъплението е квалифицирано по чл. 248а, ал. 5, вр. ал. 2, пр.1, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

 

На 09.02.2009 г. обвиняемият Г.И., в качеството си на бенефициент по „Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013“, подал заявление и бизнес план за подпомагане на стопанства на млади фермери.

Пред отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ при Държавен фонд „Земеделие“, Областна дирекция – Благоевград, той представил неверни сведения, за да получи безвъзмездна финансова помощ от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Мъжът декларирал, че обработва имот от девет декара земя в землището на с. Долна Градещница, местността „Орехово поле“, община Кресна, от които едната част са градински домати, а другата – угар.

В таблица с описания на инвестиции в дълготрайни материални и нематериални активи било посочено изграждане на оранжерия, помещение за съхранение на препарати  и закупуване на трактор.

В действителност обаче Г.И. не отглеждал  никакви домати, но в резултат на представените от него неверни данни получил първо авансово плащане в размер на 24 446 лева.

Две години по-късно обвиняемият Г.И. подал заявление за подпомагане по друга мярка – „Модернизиране на земеделските стопанства“, както и приложени към него необходими документи – бизнес план, анкетни формуляри, договори, протоколи.

Той депозирал в Областната дирекция протоколи за избор на доставчици на комплексна напоителна система в оранжериен комплекс, хладилно оборудване, монтажни работи, както и договори за сертифициране и контрол на системата за биологично производство на едногодишни култури, доставка на блокова оранжерия, складово стопанство, възлагане на оценка на инвестиционния проект. В тях отново били представени неверни сведения, тъй като бенефициентът не създал условия и не осъществил необходимите инвестиции, с които да отговори на изискванията за получаване на средства в размер на 1 049 727,04 лева, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени на българската държава.

 

Освен това, на 15.11.2012 г. обвиняемият Г.И., в заявка за авансово плащане към договор за финансово подпомагане, представил неверни сведения, че притежава банкова гаранция. В необходими специфични документи той отбелязал – банкова гаранция – оригинал, в размер на 110 % от стойността на заявеното авансово плащане, за срока на договора с ДФЗ, както и писмо от банкова институция за срокове и условия на издаване на такава. С тези действия обвиняемият целял да получи авансови средства в размер на 230 000 лева.

 

През цялото време обвиняемият Г.И. бил подпомаган от Г.А., който умишлено го улеснил, чрез даване на съвети, разяснения и набавяне на средства.

 

Предстои делото срещу двамата обвиняеми да продължи в съда.

Крими

Осъдиха  бивш полицейски служител и баща му за незаконно държане на оръжие и боеприпаси в Лешко и Благоевград

Published

on

Съдът е признал за виновни подсъдимите Й.Ф. (на 76 години) и С.Ф. (на 46 години) – баща и син, привлечени към наказателна отговорност от Районна прокуратура – Благоевград за извършено от тях престъпление по чл. 339, ал. 1 от НК – незаконно държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

Подсъдимият Й.Ф. незаконно държал във вила в с. Лешко, община Благоевград, ловна пушка „ИЖ-28 МА“ и боеприпаси за огнестрелно оръжие. В жилището на сина му – С.Ф., в жк. „Запад“ в гр. Благоевград, било открито и иззето голямо количество различни видове патрони. Сред тях имало бойни за пистолети „ПСМ“, „ТТ“, за автомат „Калашников“ и флоберкови. Боеприпасите били придобити от него и до 01.06.2016 г. държани в нарушение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните и пиротехническите изделия. Към датата на инкриминираното деяние подсъдимият С.Ф. бил полицейски служител в състава на Районното управление на МВР в гр. Благоевград.

С осъдителна присъда на Й.Ф. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година с тригодишен изпитателен срок, а на С.Ф. – две години „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено за срок от четири години

Continue Reading

Крими

Крадци задигнаха телевизор от фургон в благоевградското село Делвино

Published

on

На 01.12.20 г. около 16.20 часа в 02 РУ Благоевград е постъпил сигнал от 40-годишен собственик на имот край благоевградското село Делвино.
Собственикът установил, че за времето от 29.11 до 01.12 .20 г. неизвестен автор е извършил кражба на телевизор от фургон, поставен в землището на селото, след като е разбил метална врата.Стойността на вещта е около 200 лева.

По случая в 02 РУ Благоевград е заведена преписка за извършено престъпление по чл. 195 , ал.3 от НК.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al