Connect with us

Крими

Извършител и помагът му отиват на съд за предоставяне на неверни сведения с цел получаване на европейско финансиране по Програма за развитие на селските райони

Published

on

Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Г.И. (извършител) и Г.А. (помагач) за представяне на неверни сведения с цел получаване на парични средства от фондове, финансирани от Европейския съюз .Престъплението е квалифицирано по чл. 248а, ал. 5, вр. ал. 2, пр.1, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

 

На 09.02.2009 г. обвиняемият Г.И., в качеството си на бенефициент по „Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013“, подал заявление и бизнес план за подпомагане на стопанства на млади фермери.

Пред отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ при Държавен фонд „Земеделие“, Областна дирекция – Благоевград, той представил неверни сведения, за да получи безвъзмездна финансова помощ от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Мъжът декларирал, че обработва имот от девет декара земя в землището на с. Долна Градещница, местността „Орехово поле“, община Кресна, от които едната част са градински домати, а другата – угар.

В таблица с описания на инвестиции в дълготрайни материални и нематериални активи било посочено изграждане на оранжерия, помещение за съхранение на препарати  и закупуване на трактор.

В действителност обаче Г.И. не отглеждал  никакви домати, но в резултат на представените от него неверни данни получил първо авансово плащане в размер на 24 446 лева.

Две години по-късно обвиняемият Г.И. подал заявление за подпомагане по друга мярка – „Модернизиране на земеделските стопанства“, както и приложени към него необходими документи – бизнес план, анкетни формуляри, договори, протоколи.

Той депозирал в Областната дирекция протоколи за избор на доставчици на комплексна напоителна система в оранжериен комплекс, хладилно оборудване, монтажни работи, както и договори за сертифициране и контрол на системата за биологично производство на едногодишни култури, доставка на блокова оранжерия, складово стопанство, възлагане на оценка на инвестиционния проект. В тях отново били представени неверни сведения, тъй като бенефициентът не създал условия и не осъществил необходимите инвестиции, с които да отговори на изискванията за получаване на средства в размер на 1 049 727,04 лева, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени на българската държава.

 

Освен това, на 15.11.2012 г. обвиняемият Г.И., в заявка за авансово плащане към договор за финансово подпомагане, представил неверни сведения, че притежава банкова гаранция. В необходими специфични документи той отбелязал – банкова гаранция – оригинал, в размер на 110 % от стойността на заявеното авансово плащане, за срока на договора с ДФЗ, както и писмо от банкова институция за срокове и условия на издаване на такава. С тези действия обвиняемият целял да получи авансови средства в размер на 230 000 лева.

 

През цялото време обвиняемият Г.И. бил подпомаган от Г.А., който умишлено го улеснил, чрез даване на съвети, разяснения и набавяне на средства.

 

Предстои делото срещу двамата обвиняеми да продължи в съда.

Крими

Скандал! Бивш шеф в ГДБОП от град Рила репресира цяло РПК! Града настръхнал от местния феодал!

Published

on

Голям скандал се вихри от дни в град Рила между новоизбрания председател на РПК „Рила“ Васил Атанасов и двамата съдружници в широко рекламираната преди четири години първа ферма за биволи и мандра за продукти от биволско мляко в България Костадин Ингилизов и Иван Иванов.

Любопитна подробност е, че Иванов е бивш зам. шеф на ГДБОП, а Ингилизов нашумя през 2015 г. като първия официално диагностициран със заразата бруцелоза, която пламна в Рилското корито. Опитват ли се двамата съдружници да преметнат РПК-то да им плати 61 000 лв. за мандрата, за която вече са си получили парите от ДФ „Земеделие“, както и 7000 лв.за ремонт на покрива, или става въпрос за недоразумение, това е казусът, който разпалва скандала.

Предисторията на конфликта всъщност започва от бившия председател на РПК-то Стоян Христов, той е дал пълномощно на управителя на фирма “Рила ферм” Костадин Ингилизов, който е сърдужник с Иван Иванов, да го представлява пред всички институции за периода юни 2013 до юни 2014 г. През тази една година съдружниците изграждат мандра на втория етаж на сграда в центъра на гр. Рила на мястото на фалирал ресторант. Практически Стоян Христов дава картбланш на Ингилизов да действа като председател на кооперацията. Така фактурите, с които са закупувани строителни материали за мандрата, са на името на РПК „Рила“ и са на обща стойност 61 000 лв.

За всичко това член-кооператорите и новият председател Васил Атанасов научават преди дни, когато Иван Иванов изпраща до ръководството на РПК нотариална покана, подписана от нотариус Стефан Сотиров, който има кантора в Дупница. Чрез нея се иска РПК-то да изплати 7000 лв. на Иван Иванов и Костадин Ингилизов за извършен ремонт на покрива на сградата, където се помещава мандрата на фирмата им за производсгво на биволско кисело мляко, сирене и кашкавал. Площта на мандрата е около 500 кв.м.

Репортер на “Струма” се свърза по телефона с новоизбрания председател на РПК-то в Рила Васил Атанасов и го попита за създалата се ситуация. Ето какво заяви той:

“За неизплатени пари от коооперацията на фирмата на Иван Иванов и Костадин Ингилизов разбрах, след като получих нотариално заверена покана от нотариус Стефан Сотиров за изплащане на 7000 лв. за ремонт на покрива на сградата. Отидох при нотариуса, от него взех фактури за строителни материали, написани на името на РПК, въпреки че ремонтът е извършен от фирмата, без да уведоми когото да било в кооперацията. Установих, че има издадено пълномощно от В. Атанасов на К. Ингилизов, с което той да представлява РПК при всички сделки. Това е незаконно, тъй като Ингилизов и Иванов са наематели на обект на „Наркооп”, а в този период изграждат мандра върху имот на РПК и всички фактури за цялостното преустройство на бившия ресторант “Мусала” в мандра са на името на кооперацията. Сумата е 61 000 лв., които са за сметка на РПК и които те сега искат да им бъдат изплатени. Наистина те плащат наем само за помещението от 483 лв. с ДДС месечно, но РПК не е длъжна да изплаща изграждането на мандрата. Всички документи по случая ще ги предам на компетентните органи и те да решат дали носят отговорност бившият председател на РПК и собствениците на фирмата”, заяви В. Атанасов.

Репортер на “Топ Преса” се свърза по телефона с Иван Иванов и потърси отговор на изнесените данни от В. Атанасов. Бившият зам. шеф на ГДБОП отговори: “Не знам за какво става въпрос. Най-малко на Вас трябва да дам обяснение”.

Иван Иванов и съдружникът му Костадин Ингилизов отглеждат 77 бивола от породата „Българска мура” във ферма в гр. Рила, регистрирани са като фермери.

 

Очаквайте още скандални разкрития по темата само в Топ Преса

Continue Reading

Крими

Незаконна бензиностанция в Дупница , има задържани

Published

on

Незаконна бензиностанция е открита в Дупница при специализирана полицейска операция

Под ръководството на Районна прокуратура – Дупница се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234 от НК – незаконно държане на акцизни стоки без бандерол.

Днес, 28.10.2020 г., в хода на специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност, е била извършена проверка на метално хале на ул. Софийско шосе в гр. Дупница. То е разположено в складова база, използвана за авторемонтна работилница. При претърсване на имота са били установени цистерна и кубове с дизелово гориво, за което не били представени документи за произход и заплатен акциз. Общото му количество възлиза на 3 616 литра. В незаконната бензиностанция са били открити и иззети пистолет за зареждане с гориво, съединен със цистерната, и разходомер.

За срок до 24 часа по Закона за МВР са задържани две лица.

В операцията са участвали служители на Районното управление на МВР – гр. Дупница, Главна дирекция „Национална полиция“ и Агенция „Митници“.

Действията по разследването продължават.

 

 

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

ПОПУЛЯРНИ