18-годишна художничка откри изложба в Гоце Делчев

Първа самостоятелна из­ложба на Димитра Зяпкова бе открита в изложбената зала в Дома на културата в гр. Гоце Делчев.

Димитра е младо и краси­во момиче от гр. Пазарджик, с огромен талант.

Рисува своите картини, вдъхновена от цветността на живота, изразяваща се в природата, в сезоните, в човешките взаимоотноше­ния. Всички тези състояния предизвикват различни емо­ции в нея, които от своя стра­на тя опитва да изобрази в палитра от цветове. Разби­райки безценността на живо­та и хармонирането на цвето­вете, макар и толкова млад творец, Димитра се впечат­лява изключително много от вътрешните състояния на чо­века, от бурите и стихиите в душата му, на които се опит­ва да придаде образ и цвят.

Димитра е на 18 години и в момента е ученичка в 12. клас в Националната гимна­зия за сценични и екранни изкуства в Пловдив.

От малка обича да ри­сува и да създава раз­лични арт изделия: картички за праз­ници с разноо­бразни техники, бижу­та-обици, гривни и колиета от стък­лени мъ­ниста и естестве­ни камъ­ни. Рисува с акрилни бои, акварел и смесени тех­ники и често изработва произведения от хартия, ес­тествени камъни и малки стъклени мъниста.

През 2013 год. участва в изложба и представя първи­те си творби в художествена галерия „Георги Машев“ в Пазарджик. За участието си е наградена от пазарджиш­кото дружеството на худож­ниците. Участвала е в мно­жество конкурси и е носител на няколко награди. Послед­ното й участие е в конкурса „Рицар на четката“, където е номинирана за голямата на­града в конкуренция от над 800 творби на художници от България и чужбина. Из­куството на великите ху­дожници като Микеланже­ло, Леонардо Да Винчи и др. я вълну­ва. Пример и вдъхновение черпи от не­вероятните творби на съвременния Белоруски мо­дерен ипресионист Леонид Афремов.

Изложбата на Димитра Зяпкова бе открита от худож­ника Димитър Сърбов, който сподели, че е силно впечат­лен от творбите. По думите му, изключително рязко се случва възрастта на твореца да е в такъв разрез с негови­те творби, тъй като картини­те на Димитра са изпълнени със съдържание и много зрялост за нейните крехки 18 години.

На събитието присъства­ха кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, народният представи­тел Богдан Боцев, об­щински съветници, ръководи­тели на ин­ституции, предста­вители на бизнеса и много ценители на изкуството.

Изложбата на Димитра Зяпкова ще бъде в Дома на културата в Гоце Делчев до 16 ноември.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене