Местният парламент с добри новини за санданчани! Разширяват с 50 дка парк „Свети Врач”

Местните минипарламентаристи в Сандански дадоха зелена светлина за разширяване на парк „Свети Врач” с още 50 декара. Това стана по време на проведеното редовно заседание вчера, на което с мнозинство на общинските съветници кметът Кирил Котев бе упълномощен да задейства процедура, с която общината да придобие 50 декара държавна собственост, върху които да се разшири парк „Свети Врач” в северната част.

Съветниците Живко Иванов, Евгени Панайотов, Явор Аргиров и Антон Цанев влязоха в остри и разгорещени дебати по така направеното предложение за преобразуване на държавна собственост в общинска.

Съветникът Андон Ризов поиска отговор от кмета Котев дали с исканото преотреждане на имотите от публична в частна собственост същият ще се ползва за улица или алея, по така направеното искане за изготвяне на нов Подробен устройствен план в местността Манастирчето с преотреждане на имотите. И допълни, че от така направената схема от главния архитект Красимир Петков не става ясно дали това е малка уличка или алея, която се свързва с голям паркинг с 54 паркоместа, и мястото до алеята се придава към този имот с площ от 412 кв. метра.

Главният архитект Кр. Петков призна допусната грешка, че въпросът с преотреждането на имотите от публична общинска в частна общинска собственост е трябвало да се разглежда ведно с искането за прехвърляне и придобиване на община Сандански – 50-те декара държавна собственост в частна общинска собственост. За да придобие общината държавната собственост, с решение на Общинския съвет трябва да се гласува, като се преотреди имот от публична в частна общинска собственост.

Съветникът А. Цанев подкрепи така направеното предложение, като настоя да се запази зелената ивица. Кметът К. Котев поправя стара грешка на предишната местна власт, като бе гласувано да се изгради път в местността Манастирчето.

Най-критичен към така направеното предложение бе съветникът Живко Иванов. Той посочи, че то е в нарушение на решение на Общинския съвет, гласувано през 2011 година. „Оттогава досега ни се предлагат над 10 пъти да гласуваме нов Подробен устройствен план. След проекта и направената корекция на р. Санданска Бистрица има гласувано решение за изграждане на алея от северната страна на реката. И това решение не е изменяно и сега отново ни вкарвате в частични решения, които са цунг-цванг на шахматен термин”.

Кметът Котев го репликира, че в Подробен устройствен план за корекцията на река Санданска Бистрица има издадени строителни разрешения за парка. В тях не е посочено, че там трябва да се изгради алея. „И ако то е факт, сега нямаше да ви занимаваме с този нов Подробен устройствен план”.

Главният архитект Петков предостави на съветниците цялостната документация по ПУП-овете, гласувани с решение на Общинския съвет. До последно съветникът Ж. Иванов твърдеше, че в проекта за корекцията на р. Санданска Бистрица е посочено, че там трябва да се обособи нова алея.

Съветникът Явор Аргиров, който по това време е бил председател на Общинския съвет в Сандански, поясни на колегите си, че в корекцията на р. Санданска Бистрица не е заложено да се изгражда алея. Това бе казано устно и обещано от тогавашния кмет А. Тотев. „Г-н Иванов, Вие сте в грешка”, с тези думи го репликира Я. Аргиров.

В крайна сметка точка на спора постави съветникът Евгени Панайотов, който поясни, че по времето на строителните работи фирма „ВодИнвест” е била надзорник на проекта и в него няма и не е записано, че там ще бъде обособена нова алея.

Ж. Иванов отново репликира колегата си, като заяви, че притежава цялата документация и разрешителни по проекта за корекцията на р. Санданска Бистрица.

„Освен гласуване в Общинския съвет по предложение на тогавашния кмет Андон Тотев за изготвяне на ПУП в РИОСВ имаше и частни предложения за изграждане на две улици за сметка на собствениците на имотите. Единият собственик е фирма „Актив”, другият – Ком-строй”, в която участие има и съветникът Аспарух Костадинов”, каза Ж. Иванов.

Въпреки че по време на разгорещените дебати се размениха остри реплики, с гласовете на 21 съветници бе дадена зелена светлина за преотреждане на имот от публична в частна общинска собственост и правото на община Сандански да придобие 50 декара държавна собственост.

Съветниците гласуваха община Сандански да кандидатства чрез Местната инициативна група за изграждане на поливна система в парк „Свети Врач” за асфалтиране на пътя Джигурово-Склаве, за цялостна реконструкция на читалищната сграда и театрално кино в с. Склаве, цялостна реконструкция на сградата на кметство Дебрене, доставка и монтаж на фитнес уреди на открито в Спортното училище, ремонт на спортното игрище в Трето основно училище „Христо Ботев”.

Въпрос защо е избрано Трето основно училище за извършване на ремонт на Спортното игрище бе поставен от съветника д-р Виолета Ждрапанска. Кметът отговори, че в рамките на три години са направени ремонти във всички училища, като посочи първо ЗПГ „Климент Тимирязев”, където са вложени 1.4 млн. лева за спортната зала, Първо основно училище има спечелен проект за 1 милион лева, във Второ основно училище и в гимназия „Яне Сандански” е направен ремонт на покрива, на дограмата, положена е нова асфалтова настилка. В Четвърто е подменена дограмата и е направен ремонт на покрива, както и в Спортното училище. В с. Дамяница в основното училище е направен ремонт на стойност 50 000 лева. Затова е избрано в Трето основно училище да се направи ремонт на спортното игрище, това каза в отговор на въпроса на съветника д-р В. Ждрапанска кметът К. Котев.

ЛИДИЯ МАНЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене