Гърция си поиска от Македония мощите на Александър Македонски

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас е изпратил официално писмо до македонския си колега Зоран Заев с искането да се върнат в историческата родина мощите на пълководеца Александър Македонски, които се пазят в градчето Кратово.

В документа се отбелязва, че знаменитият политически и военен деятел е роден в гръцкия град Пелла, което говори за гръцкия му произход и гражданство.

Главата на Елада уточнява, че в продължение на 200 години македонската страна не е предоставила никакви документи, разрешаващи извозването на тялото на Македонски извън пределите на родината. В случай на отказ Ципрас заплашва Македония със жестоки санкции.

„Във време на икономическа криза, която сега Гърция изпитва, северната ни съседка открадна нашия гръцки пълководец и печели от поклонничеството. Това е просто неприемливо. Те биха могли поне да изкупят мощите му, макар да съм убеден, че са длъжни да върнат в Гърция нашата национална светиня. Заради безотговорните действия на Македония търпим милиони евро загуби. Давам на Скопие половин година да ни върне мощите на Александър Македонски, иначе няма да видите членство в ЕС“, заяви Ципрас в интервю за ТВ Ελλάδα 24.

От Скопие отговориха с категоричен отказ на всички претенции на Атина.

„Половината ни икономика се държи на мощите на Македонски. Нека Ципрас запомни, че това е нашият пълководец и той ни храни. Не трябва да ни плаши. Имаме мощната подкрепа на Вашингтон в стремежа ни към ЕС. Ако мощите на великия ни пълководец бъдат преместени, то това ще е само в Америка“, отговори македонският премиер Горан Заев на Ципрас.

Пълководецът Александър Македонски умира на 10 или 13 юни 323 година преди новата ера във Вавилон.Там са запазени мощите му до унищожаването на града. По какъв начин останките му се оказват в Кратово история мълчи.

Статията е със сатиричен характер, преведена от руския вариант на „НеНовините“ panorama.pub от Actualno.com

РЕДАКТОР: ЕВГЕНИЯ ЧАУШЕВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене