Без категория

Почина оперната прима София Иванова

София Иванова

Над 35 години мелодичното сопрано радваше своите почитатели у нас и в Европа

Оперната певица София Иванова е починала днес, съобщиха нейни близки. Тя си е отишла от този свят около 6 часа сутринта. София Иванова е последната ученичка на големия български педагог – професор Христо Бръмбаров, и специализант в студията на прочутия оперен тенор Марио дел Монако в Италия.

Красноречив атестат за дарованието на голямото наше сопрано, са думите, които маестро Марио дел Монако написва на клавира на операта „Травиата”, след края на специализацията на младото сопрано: „С тази прекрасна роля искам да триумфираш в целия свят. Сигурен съм, че това ще се случи”. 

Оперната прима е изпълнила над 30 централни сопранови партии, сред които блестят Виолета от „Травиата” на Верди, Татяна от „Евгений Онегин” на Чайковски, Мими от „Бохеми” и Чо-Чо-Сан от „Мадам Бътерфлай” на Пучини, но може би връх в творческата кариера на певицата ще остане незабравимото й превъплъщение в образа на Тоска от едноименната опера на Джакомо Пучини.

София Иванова е пяла в продължение на над 35 години на сцените на всички български оперни театри, както и на престижни оперни сцени в Испания, Италия, Германия, Белгия, Швейцария, Гърция, Америка и много други. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене