Дадоха ултиматум на украинката Татяна от Гърмен да напусне страната с дъщеря си до 13 декември

Нов ултиматум е получила украинката Татяна Кондратюк, която живее вече пета година в Гърмен. Тя и дъщеря й Анна са задължени да напуснат страната доброволно до 13 декември. Това съобщи  пред „Струма“ съпругът й Алексей Науменко.

Той е категоричен, че това е в разрез със Закона за чужденците в България. Според чл. 36 б, ал. 2 младата украинка и дъщеря й могат да получат разрешение да останат в страната до 17 юли 2019 година, когато 15-годишната Анна ще завърши учебната година.

„Преди месец на Татяна е било наредено да напусне страната в срок един месец от отдел „Миграция“ към Областната дирекция на полицията в Благоевград и без да се съобразяват, че тя е предоставила уверение, че подала последваща молба за закрила“, коментира Науменко.

Той допълни, че във вторник 40-годишната жена и дъщеря й са извикани в Благоевград от началника на отдела, който връчил отказ на молбата за закрила и им издал нова заповед за доброволно напускане на страната. Освен това им наложил и глоба за това, че не са изпълнили предишната такава. Тя е в размер на 500 лева.

Семейството е категорично, че ще обжалва отказите за закрила пред Административния съд в София. Вече е насрочена и дата.

Както вече „Струма“ многократно писа, Татяна Кондратюк пристигна в Гърмен в края на 2014 година, след като избягала от набиращата скорост война в Донбас, Украйна, с 15-годишната Анна.

За излизането от ада, който се случвал тогава в родината й, помощ оказал именно Алексей Науменко, който живее от около 40 години в България. Оттогава започва борбата й за нормален живот. Тогава подава молба за хуманитарен статут от Държавната агенция за бежанците. Такъв й е бил отказан с мотив, че дошла в страната ни, за да се омъжи. Последвала втора молба, която също е отказана.

ЕРОЛ ЕМИЛОВ

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене