Пари за всички… Смекчават закона за вероизповеданията

Проектът е готов да влезе в сила до 2 седмици

Заради критиките на представителите на различните религии у нас законотворците склониха да направят отстъпки от първоначално заложените ограничения в поправките в Закона за вероизповеданията.

След срещи и дълги разговори политиците ще смекчат тестовете по 3 от заложените изисквания, стана ясно след разговор между лидерите на парламентарните групи на ГЕРБ Цветан Цветанов и на ДПС Мустафа Карадайъ.

Прави се отстъпка по отношение модела на финансиране – всички вероизповедания ще получават финансиране, но по различни модели.

Първоначално се предвиждаше държавата да отпуска пари само за тези от тях, които надхвърлят 1% от населението. На тези критерии обаче отговарят само две от всички религии, изповядвани у нас – източното православие и мюсюлманството.

Другата отстъпка, която ще бъде внесена преди да бъдат окончателно приети поправките, е да се запази анонимността на даренията.

Третата отстъпка е към чуждите вероизповедания.

„Темата за духовните лица на различните вероизповедания и чужденците е приключена, още повече има и решение на Конституционния съд, с които трябва да се съобразим. Няма да можем да направим първоначалната забрана“, обясни Цветанов.

Той напомни, че на среща със Светия синод е обещано, че текстовете ще се гледат в парламента само след съгласие от страна на митрополитите.

„Едва когато те дадат писмено съгласието си, тогава ние с Карадайъ ще положим подписи под промените“, обясни Цветанов и напомни, че днес изтича срокът за предложения между двете четения на закона.

Текстовете са съобразени с исканията на вероизповеданията, обясни и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Според него проектът може да влезе в сила до 2 седмици.

По публикацията работи: Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене