Семейство от Рибново днес храни с 12 казана гозби цяло село приживе за здраве и берекет

Зорат и Рамизе  Таламанови днес дават приживе  „вечеря“ за „себап“и за здраве и берекет  на цялото село Рибново . Семейството което е  на около 55 години са решили приживе да раздадат курбан за себе си  с призумцията, че каквото даде човек с ръката си приживе ,то е най видено пред Всевишния.

Така от рано сутринта в Рибново врат различни гозби в 12 казана  .В четири казана се готви боб с телешко месо, в други 4 казана –ориз с месо а в други 4 казана се приготвя известната в региона рибанска халва  за бъркането на която са ангажирани 24 човека . Приготвянето на халвата и  нейното бъркане продължава около 3 часа за да стане тя гладка и добре сварена без остатъци от брашнени грудки .

За курбана който се приготвя в четирите казана е  вложено  над 150 кг. телешко месо от голямо теле заклано специално за случая.

Близо  3 100 жители днес ще бъдат нахранени от семейство Таламанови  в Рибново които решиха приживе да изпълнят задълженията си както и да измолят чрез курбана здраве и берекет за тях и цялото им семейство.

Масрафа за  подобен вид „ вечеря“  коства за всеки който реши  приживе да раздаде курбан  със собствените си ръце и сърце около 2-3 хиляди лева,споделят запознати.

Това е едно добро решение и е редно всички да се замислим дали не е по- правилно докато сме живи да нахраним според обичая  лично и самите ние  хората от селото защото след като човек си отиде от този свят раздаването донякъде се обесмисля, коментират местните вярващи от Рибново .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене