Connect with us

Култура

Започнаха коледните пости, ето какво е важно да знаете

Published

on

Свети Григорий Палама за поста

Започва Рождественският пост, а Църквата чества паметта на св. Григорий Палама. Представяме ви кратък откъс от книгата „Паламика“ на проф. Георгиос Мандзаридис, посветен на размисли на св. Григорий за поста…

Византийският мислител (св. Григорий Палама) разглежда поста в диалектична антитеза с невъздържаността. Постът е първата заповед и съвет на Бога към Адам [1]. Докато това е „приятелска“ заповед за живота на човешката природа, невъздържанието е смъртен съвет, даден в Едемската градина с измама. Дяволът чрез Ева подмамил Адам „към отпадане от живота и отчуждение от божествената благодат“ [2].

Четиридесетдневният пост, който Моисей упражнявал в планината, му дал възможност да се удостои със съзерцание на Бога и да получи богоначертания закон. Противно на това, водените от него израилтяни, след като се отдали по време на отсъствието му на пиянство и невъздържание, се подхлъзнали в безчестие и идолопоклонство. Пророците Илия и Даниил също сполучили да бъдат дарени с боговидение, но и те преди това се очистили чрез пост. И обратното, Исав от чревоугодие погуби първородството си и отпадна от молитвата на баща си.

Над всичко това обаче е примерът на Христос, Който „след като ни показа начина на борба с дявола“, пости и го победи, като отхвърли всяко изкушение [3]. Обратното на Адам, който начена пътя си на отдалечаване от Бога и рая поради невъздържание, Иисус начена своето дело на земята с пост и още в този начален стадий на служението си Той воюва и победи предизвикващия страстите – дявола [4].

Разбира се, постът не може да представлява цел сам по себе си, а е средство за отбягване на страстите и за постигане на добродетели: „Не бива да хвалим телесния пост сам по себе си, а трябва да го ценим като двигател на други душеполезни неща“ [5]. Поради това истинен пост е онзи, който се извършва „за изтощение на въжделенията, за смирение на душата, за преобръщане на омразата, за потискане на гнева, за отърсване от злопаметничеството, за подтикване към благоразумие и молитва, както и за чистота [на сърцето]“ [6].

Чрез пост и въздържание погива външният човек. А колкото повече погива той, толкова повече вътрешният човек се възобновява [7]

Често се твърди, че източните отци и църковните писатели подвижници под въздействие на платонически идеи, а и на други нехристиянски школи, са възприели негативно отношение към тялото и материалните блага, и че също са ги презирали като действително зли по характер. Разбира се, не му е времето тук и сега да разискваме нашироко тази тема. Смятаме обаче за полезно да добавим няколко размисли по повод темата за поста и свързаното с него погиване на външния човек. За да бъдат правилно разбрани, те трябва да бъдат мислени в рамката на по-общата борба на човека против злите страсти и желания. Постът и потискането на тялото предпазват човека от нравствените злини и изразяват неговото противостоене на болезнените последици от невъздържанието. Поради това и дните в седмицата и периодите в годината, през които се спазва пост, винаги имат покаен характер и се свързват с преживяване на болезнените последици от грехопадението и напрегнатата борба за изправяне на човека. Напротив, празнуването на Възкресението, както и всяко друго радостно събитие, се свързва с най-широка употреба на материални блага. Така, освен най-древния пост в сряда и петък, свързан съответно с предателството и разпъването на пострадалия заради греха на човеците Христос, съществува и по-голям период на постене – т.нар. Велика Четиридесетница или Велик пост. Той според светоотеческото и паламитско учение е символ на настоящия живот и се преживява като период на борба и покаяние [8]. Обратното, денят на Господа и целият период на Петдесетница, като предобрази на началото на бъдещия век, се свързват с приключването на поста [9]. Така, усещането за отдалечаване от Бога и изживяваната болка от това се изразяват чрез потискане на тялото и пост. И обратното, проявяването на обновителния дар на Бога и изживяваната поради това радост се свързват с винаги законната наслада от материалните блага.

Безсмислено е да се казва, че уж отрицателната оценка на материалните блага е причина за този феномен. Правилното е точно обратното. Тъй като точно материалните блага биват оценявани положително, поради това в периоди на духовна болка и траур се избягва употребата на такива, докато периодите на радост и благоразумие се свързват с насладата от материалните блага. Ако освен казаното има налични и други, крайни случаи на аскети-пустинници, които се отдават на краен пост и въздържание от всяка материална наслада, това е, защото те схващат всеки ден от живота си като ден на покаяние и болка поради отдалечаването си от Бога и като стадий от борбата за възвръщане към Него. Не трябва такива случаи на пустинници да бъдат самоволно тълкувани, а трябва да се изследват в светлината на споменатия по-широк църковен аскетически контекст в Православието.

Постът като опозиция на невъздържането се отнася за всички наслади и удоволствия в живота. По този въпрос св. Григорий Палама отбелязва следното: „Ако постиш в храните, а погледът въвежда в съкровищницата на душата ти блудство, любопитство и завист, слухът ти е отворен за хули, развратни песни и лоши клюки, както и за останалите слабости на зловредниците, каква ти е ползата от поста? Никаква! Защото колкото и да избягваш едно зло, ти чрез друго му даваш достъп до душата си“ [10].

Човек се подпомага чрез поста, за да придобие вътрешен мир и изправяне на добродетелите [11]. Този цялостен пост и безпрепятствен напредък на човек в добродетелта се постигат най-вече посредством бягство от света и аскеза – т.е. в монашеския живот…

pravoslavie.bg

 

От днес започват 40-дневните Коледни или Рождественски пости, които ще завършат на 24 декември – Бъдни вечер. Времето през коледните пости се нарича Малка четиридесетница, а Голямата четиридесетница са съответно Великденските пости.

Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – Божия син Исус Христос.

Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешава риба. Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) също се приемат за постни храни.

На Никулден – 6 декември, се разрешава риба и вино.

Човек, който се готви за изповед и причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника си начина и степента на постене. Който е болен или има хронични заболявания, непременно трябва да се посъветва с изповедника си, като му съобщи и мнението на лекаря.

Венчавките се забраняват до Въведение Богородично – 21 ноември, и от Игнажден – 20 декември, до Богоявление, Йордановден – 6 януари.

Постът не е самоцел, а средство за усъвършенстване на духа, за смирение. Те не се свеждат само до въздържание от храна или вода. Преди всичко това е период, през който човек трябва да се въздържа от нечисти мисли и думи, завист, злоба, алчност и похот във всичките ѝ разновидности.

Култура

СУ „Никола Вацаров“- Хаджидимово стана училище посланик на ЕП

Published

on

В петата година след началото на Програмата за училища посланици на Европейския парламент тя продължава да буди огромен интерес сред учебните заведения в България.

С обновен формат през учебната 2020/2021 година тя ще обхване нови 10 училища от страната сред които е и СУ „Никола Вапцаров“ гр. Хаджидимово.

Целта на инициативата е да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация и да ги подтикне към по-засилено активно гражданско участие в демократичния процес.

Днес Бюрото на Европейския парламент в България избра училищата, които ще имат възможност в края на учебната година да завоюват титлата „посланик“ на най-демократичната институция на Европейския съюз. Извънредната ситуация не попречи на мотивацията на кандидатите да демонстрират своите постижения и хъс. За поредна година кампанията за набиране на участници предизвика голям интерес, като желание за участие показаха над 100 училища от почти всички области в България. Работата на журито, съставено от представители на Бюрото на ЕП в България, не беше лека, тъй като голяма част от амбициозните заявки показаха завиден капацитет от нови знания и новаторски идеи.

Сред избраните нови 10 учебни заведения има представители на 1 профилирана гимназия, 5 средни училища и 4 професионални гимназии.

Ангажиментът на Бюрото на ЕП за постигане на равномерен териториален обхват на Програмата тази година ще ни отведе в училища от всички краища на страната; техните кандидатури впечатлиха с желание за получаване на нова информация, промяна на негативни тенденции, работа с местните общности, разширяване кръгозора на учениците си и стремеж за европейски диалог с бъдещото поколение лидери.

Основните критерии, които бяха взети предвид при избора на участниците, бяха мотивацията на кандидатстващите учители, силните страни на училищата, обхватът и иновативността на предложената примерна дейност, за да се събуди интересът и да се разширят знанията на учениците за функциите и ролите на европейските институции. Постигането на териториален баланс, както и разпределението между различните видове училища също бяха взети под особено голямо внимание.

Програмата за училища посланици на ЕП е най-мащабната платформа по рода си, която се стреми да насърчава информираността относно Европа и европейската парламентарна демокрация сред младите граждани в целия ЕС, като им предоставя активни знания за Европейския съюз и по-специално за Европейския парламент. Инициативата се стреми да разясни на младежите в горния курс на обучение техните права и задължения като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в ЕП, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз.

Учителите, които демонстрират най-добрите резултати, ще могат да участват в централните семинари за училища посланици на ЕП в Брюксел.

Тази година по обективни причини Програмата ще претърпи някои промени. Досегашните участници в нея ще продължат да бъдат посланици на ЕП и европейската идея, като ще станат част от новия тригодишен цикъл на изпълнение на дейности заедно с избраните днес 10 училища.

Първото ниво на обновената Програма за училища посланици ще включва обучителен семинар за старши посланици с цел запознаване с Програмата, който ще включва срещи с членове на ЕП и Бюрото в България, презентации, практически занятия, групови дискусии, дебати и т.н.

Той ще представлява „пътна карта“ и ще предостави инструменти за изпълнение на целите на Програмата. В Ниво 1 училищата ще трябва да изпълнят основните досегашни критерии за сертифициране, като се фокусират върху дейности с местно измерение: работа в училище, дейности за приобщаване на училищната общност и родителите, посещения и срещи с органи на местната власт и т.н.

Втората година от Програмата дейностите вече ще бъдат насочени към посещения и срещи с органи на национално равнище: Народно събрание, президентство, омбудсман и т.н., а старшите посланици ще имат право да бъдат канени на специалните обучения за учители в Брюксел. Младшите посланици ще имат за задача да разширяват обхвата на Програмата, като се опитват да достигнат до цялата местна общност чрез прояви извън училище.

Третата година Бележи и преминаването на участниците на ниво „експерт“ като ще се стремят да разширят обсега ѝ до възможно най-голям брой ученици в училището и членове на местната общност. Те ще бъдат „ментори“ на новоприсъединилите се училища, ще им помагат да навлязат в нея и ще съдействат за организирането на съвместни прояви с тях като открити уроци, общи кампании и др.

След третата година училищата, които са преминали през целия цикъл, стават „почетни“ училища посланици. Ако след това са мотивирани да продължат да участват в Програмата, могат да рестартират цикъла с нови проекти и дейности, като включат и други учители като старши посланици и обновят и разширят състава на младшите посланици.

Есента на 2020 г. бележи друга вълнуваща инициатива – ще бъде даден старт на отворена европейска платформа за всички училища посланици, в която ще бъдат включени само онези от тях, които желаят да продължат активното си участие в Програмата. Успоредно с това се подготвя и специална група за е-туининг само за училища посланици, която ще им позволи по-лесно да се свързват с други училища посланици от цяла Европа за съвместни проекти и инициативи. Очаква се сайтът и групата да бъдат оперативни от есента на 2020 г.

Сертифицирането на училищата ще се извършва на базата на досегашните задължителни критерии: избор на старши и младши посланици, работа със специализираните учебни помагала, създаване на информационен кът за ЕС (който трябва да има и електронно измерение под формата на раздел в сайта на училището, профил в социалните мрежи или блог) и отбелязване на Деня на Европа.

Както и досега, в края на първата година всяко училище, което изпълни задължителните критерии, ще получава плакет за училище посланик. От тук насетне плакетите ще указват трите години от цикъла на сертифициране. Всички ученици и учители, които са участвали в екипа, координиращ изпълнението на Програмата в училище, ще получават сертификати за участието си в Програмата.

В допълнение, младшите посланици, участвали 3 поредни години в Програмата, ще получат и сертификати от LinkedIn, указващи уменията, придобити чрез нея. Такива по-подробни сертификати ще получат и старшите посланици от Ниво 3, които са били ментори на някое от новите училища.

Най-активните училища, определени чрез годишното оценяване, ще бъдат канени да присъстват на централно организирани прояви като специални сесии на „Евроскола“ за училища посланици, Европейското младежко събитие, семинари за младежи и др. Пак чрез това оценяване ще бъдат определяни и учителите, които да присъстват на централните семинари в Брюксел. Единствено вече сертифицирани училища (т.е. ниво 2 и 3) ще могат да се възползват от тези възможности. Всички училища ще продължават да бъдат канени на събития, организирани от Бюрото и негови институционални партньори. При възможност Бюрото може да организира и посещения в училищата и срещи с учениците. Поради епидемиологичната обстановка тази година много от предлаганите стимули и поощрения вероятно ще бъдат предлагани в онлайн варианти.

През учебната 2020/2021 година Програмата за училища посланици на Европейския парламент ще обхваща 93 изключително мотивирани и дейни български училища. Благодарение на нея вече повече от 120 ученици имаха шанса да се докоснат до Европейския парламент в Страсбург и да се превърнат в евродепутати за ден, а десетки български преподаватели получиха нови знания за ЕС и завързаха международни контакти след участието си в международни учителски семинари.

Ето и новоизбраните 10 училища (по азбучен ред)

1-во средно училище „Пенчо П. Славейков“, София

Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов“, Кърджали

Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, Бургас

Професионална гимназия по селско стопанство „Професор Иван Иванов“, Долни Дъбник

Професионална гимназия по телекомуникации, София

Профилирана езикова гимназия „Д-р Иван Богоров“, Димитровград

Средно училище „Любен Каравелов“, Пловдив

Средно училище „Никола Вапцаров“, Хаджидимово

Средно училище „Проф. д-р Асен Златаров“, Първомай

Средно училище „Христо Ботев“, Бобов дол

 

Continue Reading

Култура

Над 200 студенти участваха в Националния студентски фестивал на изкуствата в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Published

on

За поредна година в Югозападния университет „Неофит Рилски“ се проведе превърналият се в традиция Национален студентски фестивал на изкуствата. Студентският форум даде поле за изява на над 200 студенти от седем университета в страната, които показаха своя талант в областта на музикалното изкуство, модата, изобразителното изкуство, театъра, танцовото изкуство и др. Поради усложнената ситуация, свързана с разпространението на COVID-19, голяма част от събитията се проведоха онлайн.

Фестивалът стартира със забавен шоу спектакъл „Магията на изкуствата“. Програмата и тази година беше изключително разнообразна. Изложби, концерти, театрални и танцови спектакли, модни ревюта, пърформанси, филмови конкурси бяха само малка част от събитията, които радваха публиката в рамките на две седмици.

В традиционната вече младежката сцена за млади таланти в сферата на изкуствата “Изкуството като мечта и мечтите в изкуството” участваха над сто ученици от специализирани паралелки по музика, изобразително изкуство и хореография от различни градове на България.  Студенти от специалност „Съвременна хореография“ представиха танцов спектакъл, в който показаха свои авторски хореографии в различни стилове.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2020
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

ПОПУЛЯРНИ