Шест иновативни идеи представиха участниците в организирания за поредна година Иновационен лагер от НПГ „Димитър Талев“

Днес в Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“, по повод Световната седмица на предприемачеството и инициативата на Джуниър Ачийвмънт, се проведе поредният Иновационен лагер, чиято цел е да развие предприемаческото мислене на младите хора, като ги поощрява да изследват потенциала си, да бъдат изобретателни и да поемат рискове.

Събитието бе открито от кмета на Община Гоце Делчев – г-н Владимир Москов, който приветства участниците, подкрепи идеята за насърчаване на новаторското мислене на младите и пожела успех на всички, включили се в събитието.

Участници и гости бяха посрещнати с вкусен кетъринг, приготвен от ученици от специалност „Организация на туризма и свободното време“ в НПГ „Димитър Талев“.

С ентусиазъм прегърнаха идеята и се включиха в днешното събитие творчески ориентирани личности от местния бизнес, силни и компетентни в своята област: г-н Бертрам Ролман – управител на „ПиринТекс“ ЕООД, г-жа Росица Джамбазова – директор на Бизнес инкубатор, Гоце Делчев, г-жа Галена Велева – председател на Сдружение на предприемачите, Гоце Делчев, г-н Борислав Пръков – представител на бизнеса в региона и г-жа Венета Койова –, Проджект Мениджър в Джуниър Ачийвнънт- София,  които бяха и жури на представените идеи и тези.

Гости на събитието бяха и директорите на основните училища в гр. Гоце Делчев и региона.

Освен възпитаници на НПГ „Димитър Талев“ от специалностите „Иконимическа информатика“, „Оперативно счетоводство“ и „Малък и среден бизнес“, в Иновационния лагер се включиха и ученици от ПГ по икономика и туризъм „Асен Златаров“ – гр. Петрич и СУ „Никола Ванцаров“ – гр. Хаджидимово. Участниците бяха разпределени в шест отбора от по 5 души на случаен принцип. В рамките на 2 астрономически часа те фокусираха своята работа върху предложение за иновативно решение за намаляване на младежката безработица в България. Учениците разполагаха с информация (чрез достъп до Интернет) и компютърни ресурси. Всеки отбор имаше 3 минути, за да защити тезата си пред журито.

Като ментори в помощ на екипите се включиха:, г-жа Костадинка Тодорова – Разлог, Международна инициатива за сътрудничество, г-н Красен Станчев и г-н Даниел Христов – София, Дигитален гараж, г-жа Снежана Джугданова – Бизнес инкубатор, Гоце Делчев и г-н Тома Мачев – Бизнес инкубатор, Гоце Делчев и г-н Давид Райгал – Сдружение „Международна инициатива за сътрудничество“.

Иновативното решение,което впечатли журито, бе това на отбора победител – „Фондация „Промяна за България““, който предложи стажантска програма за намаляване на безработицата в България.

Всички участници получиха сертификати от  директора на НПГ „Димитър Талев“ – г-жа Мария Георгиева, а събитието бе закрито от зам.-директора на Неврокопската професионална гимназия  – инж. Соня Кюлева, която бе и основният му организатор.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене