Старши учител по френски език от СУ Сатовча участва в Национална методическо-практическа конференция “Как да преподаваме дигитално-медийна грамотност в училище“

В зала „Киев“ на Парк-хотел „Москва“, София, Райка Славчева – старши учител по френски език участва в Национална методическо-практическа конференция на тема: “Как да преподаваме дигитално-медийна грамотност в училище“- първата по рода си в България, организирана от Комисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество в Европейската комисия – Мария Габриел и съорганизатори – Фондация за свободата „Фридрих Науман“, Националният център за безопасен интернет, Коалиция за медийна грамотност в образованието и Българско-американска комисия за образователен обмен Фулбрайт.

Основната цел на конференцията бе да даде на учителите практически инструменти за въвеждане на медийната грамотност в учебния процес.

Според данни от национално представително изследване: “Децата на България онлайн 2016” на българския Център за безопасен интернет, 80% от запитаните деца на възраст между 9 и 17 години са уверени в умението си да търсят информация, но само 50% могат да оценят истинността ѝ. Половината от децата в България са в интернет преди 7 годишна възраст, а 73% са в социалните мрежи преди да навършат 12 години.

През учебната 2018/2019 за първи път са предвидени часове по медийна грамотност. В същото време голяма част от учителите нямат необходимата подготовка и яснота как да преподават медийна грамотност.

Конференцията отговори именно на тази нужда, като представи разработени методики за обучение по медийна грамотност за ученици от 1. до 12. клас. „Запознахме се на практика как да използваме готовите методики, разработени от членове на Коалицията за медийна грамотност – Център за безопасен интернет, Асоциация „Родители“, Асоциация на европейските журналисти – България, Център за творческо обучение и Мрежа на училищни медии Teenstation.

В първата част на конференцията ни бяха представени вижданията на Министерството на образованието и Европейската комисия по отношение на медийната грамотност, както и инициативи на неправителствения сектор в тази област. За участие бяха поканени Ева Майдел – депутат в Европейския парламент, Милена Дамянова – председател на парламентарната комисия по образованието и науката, Красимир Вълчев – министър на образованието и науката, Ваня Кастрева – началник на РУО, София.

Във втората част  пък ,бяхме разделени в 4 работни групи  : Методика за ранно развитие на дигитално-медийна грамотност в начален курс на образованието (1-4 клас) – национален Център за безопасен интернет; Обучение по медийна грамотност (8-12 клас) – Българско-американската комисия за образователен обмен “Фулбрайт”и Асоциацията на европейските журналисти;Методи за развиване на дигитално-медийна грамотност на базата на учебното съдържание и програми за 5-12 клас – Асоциация Родители и  – Дигитално-медийна грамотност за студенти педагози – Факултет по науки за образованието и изкуствата, Софийски университет.

Лектори и модератори на панелите бяха: Мария Габриел, европейски комисар по въпросите на цифровата икономика и общество; Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет; Анджела Родел, изпълнителен директор на българо-американската комисия за образователен обмен Фулбрайт; Евелина Павлова, основател на мрежата от училищни медии Teen Station; Петър Кънчев, експерт в Центъра за безопасен интернет; Цвета Брестничка – Асоциация Родители; Зорница Стоилова – редактор “Общество” във вестник “Капитал”; Надежда Юрукова, Център за творческо обучение.

Предстоят 8 допълнителни часа дистанционна работа и представяне на научноизследователски методики от участниците.

Изказвам благодарности на организаторите на конференцията с пожелания за здраве и лично щастие, воля и силен дух, за да бъдат все така всеотдайни в работата си, да продължат благородната си мисия в подкрепа на образованието в България.“ Сподели за Топ Преса старши учител по френски език в СУ  Сатовча Райка Славчевакоято е и  Директор по Европейски проекти въм Френски Алианс-Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене