Разложани на протест заради поскъпването на водата

Увеличението на цената на водата на територията на област Благоевград и бизнес плана на ВиК оператора за периода 2017-2021 г. минаха на обществено обсъждане в КЕВР завчера.

Според заявлението за цени от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – гр. Благоевград, цената на водата ще се увеличи с около 20% и от следващата година тя ще стане 2.099 лв./куб.м.

Окончателното решение за одобряване на бизнес плана и цената на ВиК услугите на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Благоевград, ще бъде взето на закрито заседание на регулатора на 29.11.2018 г.

Новите цени на водата предизвикаха недоволството на хората от Разлог, които тази неделя се вдигат на протест срещу увеличението и преди то окончателно да бъде гласувано от регулатора в края на месеца. Протестът е насрочен за неделя – 11.11.2018 година от 12:00 часа. Предвижда се да бъде блокиран входът на Разлог, в района на комплекс „Реденка”.

За протеста вече е пуснато и заявление в община Разлог от организатора Димитър Марков, който смята, че новата цена ще е непосилна най-вече за пенсионерите. В момента цената на водата в Разлог е 1.60 лв./куб.м.

От официалното съобщение на регулатора става ясно, че съгласно параметрите на бизнес плана, разгледани на открито заседание в КЕВР завчера, през периода 2017-2021 година „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Благоевград, предвижда инвестиции в публични активи за близо 12,866 млн. лв., а в собствени активи – над 3 млн. лв. В доклада на работната група, изготвен след извършен анализ на икономическата обосновка и на параметрите в бизнес плана на дружеството и след прилагане на ценообразуващия модел, се предлага комплексната цена на ВиК услугите /доставяне на вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води/ за битовите клиенти и приравнените към тях за 2018 г. да бъде в размер на 2,099 лв./куб.м. с ДДС. Действащите цени на ВиК услуги формират комплексна цена за потребители на смесено водоснабдяване в размер на 1,668 лв./куб.м с ДДС, а за потребители на гравитачно водоснабдяване – 1,416 лв./куб.м. с ДДС.

Предлаганата нова цена за битовите потребители е под нивото на определената за 2018 г. социална поносимост на цените на ВиК услугите на обслужваната територия – 5,03 лв./куб.м, определена съгласно §1, т. 4 от Допълнителните разпоредби на ЗРВКУ, с данни от НСИ за средномесечен разполагаем доход на лице в домакинство.

Бизнес планът на водното дружеството вече е одобрен с решение на общото събрание на АВиК – Благоевград на 09.10.2018 г. На откритото заседание в КЕВР управителят на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Благоевград, Росица Димитрова е заявила, че дружеството приема изводите в доклада на работната група за новия бизнес план и за цени на услугите.

На проведеното след откритото заседание обществено обсъждани на проекта на решение за одобряване на бизнес плана на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Благоевград, и утвърждаване на цената на предоставяните ВиК услуги единствено представителят на омбудсмана от всички присъстващи е поставил въпроса дали водното дружество е обсъдило с потребителите предвижданото увеличение на цените на ВиК услугите и е изразил почти същото становище като недоволните хора от Разлог, а именно, че методиката за изчисляване на размера на социалната поносимост на цените за областта не отговаря на действителните доходи на населението.

В отговор управителят на ВиК Росица Димитрова е посочила, че са проведени многобройни срещи с потребители за обсъждане на новите цени, а обявяването им е направено в съответствие с нормативните изисквания. Всички останали представители на заинтересовани страни и организации, поканени от комисията за участие, също са подкрепили бизнес плана и новите цени.

Според Българската асоциация по водите бизнес планът създава възможности за развитие на дружеството. Опасенията им са, че късното му приемане ще създаде затруднения за изпълнение на заложените в него показатели. От националния браншови синдикат “Водоснабдител” – КНСБ са оценили плана като наложителен, балансиран и реалистичен. Становището им е, че планираните инвестиции ще позволят да бъдат постигнати заложените цели в показателите за качество на услугите, а предлаганите цени са под прага на социалната поносимост.

Становището на федерация “Строителство, индустрия и водоснабдяване“ – КТ “Подкрепа“, е, че бизнес планът е твърде социален и заложените цени на услугите няма да покриват нарасналите разходи на дружеството./Струма/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене