Паметник на 28-ми мото-стрелкови Неврокопски полк откриха в Гоце Делчев (ВИДЕО)

Паметникът на 28-ми Неврокопски полк бе изграден от община Гоце Делчев по инициатива на местния Съюз на офицерите и сержантите от резерва и запаса. Тържеството бе част от празничната програма на града по повод … години от освобождението на Неврокоп от османско владичество. От двете страни на ефектната паметна плоча издигната на входа на бившото поделение са поставени две истински оръдия предоставени безвъзмездно на общината от министерството на отбраната. Паметникът се посвещава на 85-годишнината от създаването на 28-ми мото-стрелкови Неврокопски полк и неговият предшественик, 39-ти пехотен Солунски полк.

 

Освен почти всички офицери и сержанти от запаса и резерва, на тържествената церемония присъстваха и кмета на община Гоце Делчев, Владимир Москов, председателят на ОбС, Ангел Гераксиев, служители в общинската администрация, народният представител, Богдан Боцев, запасни и действащи офицери и сержанти, както и…… Андрей Боцев, главнокомандуващ българската армия, о.з. генерал Златан Стойков и много граждани.

 

Паметникът бе тържествено осветен от н.в.п., неврокопски митрополит Серафим. „Паметникът е издигнат в чест и памет на всички които са се потрудили и служили за полза на отечеството и народа си тук, на това място, за да бъде вечен спомен и за благополучно напомняне на онова, което тук е било за полза на вяра, отечество и род чрез нашия господ Исуса Христа“, с отчески патос каза Дядо Серафим.

 

Популярният в неврокопско, о.з. подполковник Богдан Боцев припомни славната история на българската армия и създаването а неврокопския мото-стрелкови полк в Неврокоп. За активната му работа и всеотдайност към Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Председателят на съюза, о.з. генерал Златан Стойков връчи специални отличия на о.з. подполковник Богдан Боцев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене