Без категория

Националния печат

печат

В.“Сега“

 Кабинетът трупа бюджетен дефицит по-бързо от планираното в закона

В края на април дефицитът по консолидираната фискална програма е 864.5 милиона лева. Това сочат данните на финансовото министерство за изпълнението на бюджета за първите 4 месеца на годината, публикувани в края на седмицата. Според Закона за бюджета дефицитът в края на годината не може да надхвърля 1.8% от брутния вътрешен продукт – около 1.5 милиарда лева.

Само за година болниците са открили над 1200 нови легла

Само за една година леглата в лечебните заведения са се увеличили с 1214 (2.4%). Нарастването се дължи предимно на увеличения брой на леглата в многопрофилните болници. Към края на 2013 г. в съществуващите клиники в страната могат едновременно да се лекуват 49 522 пациенти, показват данни на НСИ. Болниците са се увеличили с 3 и миналата година вече са 342.

Най-трудни за седмокласниците са сложните изречения

Определянето на вида на сложните съставни изречения и частите в тях са сред най-трудните въпроси за седмокласниците на тазгодишния изпит по български език и литература. Масова грешка, която децата са допуснали, е при определянето на подчиненото допълнително в състава на сложното изречение (21-ви въпрос). В тази задача уловката е, че трудно откриват правилното изречение, тъй като няма препинателен знак, който го отделя от другото, разказаха проверители на писмените работи.

В.“Монитор“

Натровиха 12 деца на зелено училище

12 деца от столично училище са настанени в болницата в Разлог със симптоми на хранително натравяне. Те са прегледани и са в добро състояние, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Божидар Велев.
„Децата са дехидратирани. Някои от тях дойдоха с повръщане. Това е признак за хранително натравяне. Но каквa точно е причината за натравянето ще стане ясно, когато излязат резултатите“, обясни д-р Велев.

Продават краден имейл за левче

Открадната електронна поща, която върви с допълнителна информация за собственика й като пол, адрес и месторабота, се продава на черно в интернет срещу 1 лев. Стотици потребители са получили през последните месеци оферти да си купят списъци с чужди електронни пощи. Един от търговците, с чието предложение „Монитор” разполага, осигурява половин милион имейла за 200 лева.

Фалшив сигнал изхвърля деца със специални потребности на улицата

62 майки и бащи на деца със специални потребности от Добрич и региона живеят в страх заради плъзналите слухове, че Центърът ще бъде закрит. Само за две седмици представители на шест мастити институции: НАП, Икономическа полиция, омбудсман, Инспекция по труда, РЗИ и Агенцията за закрила на детето, направиха щателни проверки в Центъра. Проверките са по сигнал, който в крайна сметка се оказа фалшив.

В.“Стандарт“

БСП спъва ремонта

Ремонтът на кабинета зацикли. Причината е, че БСП започна да тупка топката, за да реши вътрешните си проблеми. До пленума в събота не чакайте каквито и да било промени в правителството, заявиха вчера трима висши социалисти. В следващите 10 дни няма да се случи нищо, бе още по-краен шеф на комисия в НС. ДПС е категорично против. Всяко отлагане блокира администрацията и е причина министрите да работят под стрес.

Търсят посредник за 100 лв. заем от приятел

Познати и роднини си дават малки суми назаем, а след това си търсят парите с помощта на частни съдебни изпълнители (ЧСИ). Това довериха хора от бранша пред „Стандарт“. „Вадили сме изпълнителен лист и за заеми между физически лица в размер на 100-200 лева“, признаха от гилдията в Добрич. Обикновено спогодбата, която урежда дълга, се подписва през нотариус.

Мамят и за изтекла давност

Колекторски фирми звънят на хора и искат да върнат задължения с изтекла давност. „Обадиха ми се от една компания, представиха се, и обясниха, че имам неплатен дълг към един от мобилните оператори, а аз никога не съм имал договор с него“, оплака се наш читател. Освен че го търсели за дълг, който твърди, че няма как да е натрупал, човекът установил, че дължимата сума е отпреди повече от петилетка. Според адвокати давността на борчовете е пет години.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене