Висш МВР шеф лъсна в схемите за контрабандни цигари на Миню Стайков –шефът на „Гранична полиция“ в Петрич Иво Бебето шашка с БМВ за 150 бона

Скандални разкрития лъснаха покрай разследването на престъпната организирана група на алкохолния бос Миню Стайков за контрабанда на нелегални цигари. Началникът на „Гранична полиция” в Петрич Ивайло Стоянов-Иво Бебето е проверяван за връзки с групата и покровителство за безпроблемното преминаване на цигари от разбитата тютюнева фабрика на Стайков в Карнобат към Гърция през ГКПП „Кулата”.

Името на Иво Бебето е попаднало на криминалистите като лице за контакти, което хората на Миню Стайков са ползвали при трафика на цигари. Според данните от разследването полицейският началник е осигурявал безпроблемното преминаване на нелегално произведените цигари към Гърция като е спускал устни заповеди кои камиони да пропускат на подчинените си. Заповедите са се отнасяли за камиони и бусове на карнобатската организация. Номерът на мобилния телефон на Иво Бебето е бил открит в паметта на двама членове на бандата на Миню Стайков.

Справка в данните на мобилните оператори пък е установила, че началникът на „Гранична полиция” в Петрич не е разговарял директно с групата, но разследващите предполагат, че са ползвали други мрежи като „Вайбър” и „Уотс ъп” за целта и затова мобилните оператори не могат да засекат разговорите. Заради хитрата схема разследващите на схемите на Стайков не успели да привлекат Бебето като съпричастен с престъпната група, но са предали събраните доказателства на вътрешния инспекторат на МВР, който е започнал да проверява съответствието между доходите му и начина му на живот. Прави се разследване и на връзките му с други хора от ъндърграунда.

Проверката дава резултат и са открити доста скандални подробности около битието на Стоянов, който живеел повече от луксозно. Освен това станало ясно, че е свързан, а най-вероятно осигурявал чадър и на друг едър контрабандист на цигари Иван Изгоренков, който безпроблемно внасял тирове с цигари в южната ни съседка през ГКПП „Кулата”. Разкрити са и още подозрителни връзки, които се проверяват от вътрешния инспекторат на МВР.

Припомняме, че името на Иво Бебето не за първи път лъсва в скандални схеми. Още преди 8 години той бе отстранен от летище „София” заради разкрита афера на Георги Георгиев-Жоро Пурата Тогава се установи контрабанден канал за внос на китайско карго, бяла техника и мобилни телефони. Арестуван бе митничаря Иво Тихия, но с дебели връзки Бебето успял да се спаси от уволнение и решетки, а после се покрил с дълъг болничен, след който бил преместен в Петрич от тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев. В справките на проверяващите по случая имало данни, че Иво Бебето прибирал по 15 хил. евро месечно то Жоро Пурата.

Иво Бебето изобщо не се и стараел да крие високите си доходи и охолния живот, напълно несъвместим с полицейската му заплата. Той се движел с лъскаво БМВ за над 150 бона, с което дори ходел на работа и паркирал пред „Гранична полиция” в Петрич за потрес на подчинените си. Освен това пратил дъщеря си да учи в Англия, за което плащал по 30 хил. паунда за обучението й на семестър и още толкова за издръжката й. Това било установено и при проверките на вътрешния инспекторат на МВР.

В града се говори и за още една огромна сума, извадена от Иво Бебето – 100 000 евро, платени за откупа на Жоро Пурата, който бе отвлечен от „Наглите” и освободен след като приятелите му събраха за два дни исканите от похитителите пари. С най-много се отчел именно Стоянов, спомнят си и криминалисти, след което отвлеченият Георгиев бе пуснат.

Срещу него имало и разследване, поръчано от покойния вече шеф на митниците Ваньо Танов. От него също изскочили притеснителни данни за корумпирани митничари и полицаи. Лъснало, че чрез подставени лица върти едно от най-доходоносните заведения в Петрич – огромната пицария в центъра „Порто Рико”. Заради данните Танов няколко пъти предлагал Ивайло Стоянов да бъде уволнен, но явно Бебето имал чадър на високо ниво в МВР, защото това така и не се случило. Същото се случило и през последните години, тъй като инспекторатът към МВР постоянно образувал разследвания за връзките на Стоянов с Жоро Пурата, но той неизменно запазвал поста си. Според хора от Петрич това се дължало на връзките на Бебето с политици, включително с кмета на Симитли Апостол Апостолов, както и ъндърграунд бизнесмени.

„Дано новият министър Младен Маринов има смелостта да се отърве от подобни компрометирани кадри, за които от години има данни, че са замесени в корупционни схеми, но продължават да работят в нея и да вредят на имиджа на структурите ни”, коментират хора от инспектората на МВР. По информация на Топ Преса всички преписки срещу Стоянов са вече събрани и изпратени на Маринов, от когото хората в министерството очакват адекватна реакция.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене